Naslovna Društvo Ministar prosvete Branko Ružić posetio Negotin

Ministar prosvete Branko Ružić posetio Negotin

1224
0

Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sastao se danas sa rukovodstvom lokalne samouprave, Aktivom direktora osnovnih i srednjih škola opštine Negotin, Predškolske ustanove “Pčelica” i načelnicom Školske uprave Zaječar, Jasnom Vasić.

Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i prvi potpredsednik Vlade Srbije najavio je u Negotinu da bi Osnovna škola “Vuk Karadžić” koja za dve godine obeležava dva veka postojanja, ovaj značajni jubilej mogla da dočeka u novom ruhu.

“Sa aspekta očuvanja i kulturne baštine i istorijskih vrednosti koje Negotin nesumnjivo ima, mislim da je važno da obrazovni sistem zaista funkcioniše u Negotinu u 21. veku na pravi način. Bilo bi zaista nezamislivo da dva veka OŠ “Vuk Karadžić” dočeka  u jednom ruhu koje ne zaslužuje, tako da ćemo na tom planu svakako uraditi realizaciju rekonstrukcije, odnosno finog podešavanja tog izgleda same škole. Vrednost tih radova će, u odnosu na projektnu dokumentaciju, biti jasno definisana, sačekaćemo da apliciraju projektom, ne bih licitarao, ali u svakom slučaju imamo dovoljno sredstava da jedan takav projekat završimo”, istakao je ministar.

On je dodao da je sastanak sa rukovodstvom opštine Negotin i direktorima predškolske ustanove, osnovnih i srednjih škola bio konstruktivan sa ciljem da se sagleda problematika u ovim školama kroz potrebe koje škole imaju, bilo da je reč o infrastrukturnim radovima ili opremanju samih školskih ustanova.

„Mogu da izrazim zadovoljstvo što su svi spremni što se tiče projektno tehničke dokumentacije kako bi upravo za tu našu decu, za budućnost ove zemlje obezbedili ambijent ili didaktička sredstva, ili računarsku opremu koja korespondira sa jednim obrazovnim procesom 21. veka i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će zajedno sa opštinom Negotin raditi na realizaciji određenih projekata, a oko prioriteta ćemo se dogovoriti ovih dana, a u svakom slučaju će mnoge od ovih škola dobiti novo ruho u veoma kratkom vremenskom vremenskom periodu“, dodao je Ružić.

Lokalna samouprava, podsetio je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin samo u ovoj godini izdvojila je za obrazovanje skoro 190 miliona dinara, od čega za predškolsko obrazovanje 109,5 miliona, za osnovno 56,7 a za srednje obrazovanje 25,9 miliona dinara.

„Očekujem da ćemo veći deo o čemu smo danas govorili da realizujemo preko ministarstva ali spremni smo da nastavimo da izdvajamo značajna sredstva za razvoj obrazovanja. Ove godine smo krenuli sa dualnim obrazovanjem u Tehničkoj školi u Negotinu u saradnji sa Кompanijom Eliksir Prahovo. Razgovarali smo i o razvoju dualnog obrazovanja i u Poljoprivrednoj školi jer mislimo da i ova škola ima dosta potencijala kako zbog Кompanije Eliksir, mislim na potrebe za hemijskim tehničarima i laborantima, tako i vinogradarstva, vinarstva i voćarstva“, rekao je Veličković.

Ministar Ružić posetio je i Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ gde se kratko zadržao u razgovoru sa učenicima, ali i sa prosvetnim radnicima ove vaspitno obrazovne ustanove.