Naslovna Ekonomija Ministar poljoprivrede u Negotinu: Projekat navodnjavanja Negotinske nizije kreće 2022.

Ministar poljoprivrede u Negotinu: Projekat navodnjavanja Negotinske nizije kreće 2022.

1983
0

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva razgovarao je danas u Negotinu sa poljoprivrednim proizvođačima i najavio za narednu godinu početak radova na navodnjavanju Negotinske nizije. Vrednost prve faze radova je 10 miliona evra.

O navodnjavanju Negotinske nizije kao jednom od najvažnijih projekata koji bi unapredio poljoprivrednu proizvodnju stvaranjem uslova za povećanje prinosa, priča se godinama, kažu poljoprivredni proizvođači. Ministar Nedimović danas je najavio da se realizacija prve faze ovog projekta očekuje u narednoj godini.

“Mislim da je ova godina idealna da pokažemo praktično šta planiramo da radimo sa Negotinskom krajinom. Ovde će se raditi jedan veliki projekat koji će država zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) finansirati a to je navodnjavanja Negotinske nizije. Kad prevedemo to na prost jezik, uzimaćemo vodu iz Dunava putem crpne stanice i puštati gravitaciono na ovaj prostor kako bismo izbegli suše i omogućili ljudima da navodnjavaju kad god oni to žele. To je budućnost, krećemo sledeće godine i ja mislim da ćemo u roku od 12 meseci završiti sve radove”, kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

U prvoj fazi biće izgrađena crpna stanica, kaptaža na Dušanovačkom brdu, glavni vod u dužini od šest kilometara do Negotina, a revitalizovaće se i postojeća mreža za navodnjavanje na 1.100 hektara uz novu na dodatnih 850 hektara.

Ovaj projekat, sa namerom da se u budućnosti sistemom navodnjavanja pokrije cela Negotinska nizija, finansiraće se sredstvima koje će Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije obezbediti kod Svetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

“Sistem navodnjavanja je za nas bio jedan veliki zalogaj ali smo uspeli da uđemo u realizaciju projekta, tako da smo jedna od dve opštine čiji su projekti prošli, druga je Svilajnac. Nadam se da će to uticati na razvoj poljoprivrede u narednim godinama. Ova sušna godina nam je potvrdila da je projekat navodnjavanja itekako potreban i da će pomoći našim poljoprivrednicima”, rekao je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

Posetu Negotinu i negotinskoj opštini Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva započeo je u DOO “Uljarica nova” razgovorom sa poljoprivrednim proizvođačima ovog kraja, koji kao goruće teme ističu cene materijala, goriva, poljoprivrednih proizvoda, subvencije ali i registraciju poljoprivrednih gazdinstava.

Nije tajna ni da su poljoprivredne penzije jako niske, ali koliko se uplaćivalo tolike mogu i da budu, moglo je da se čuje, danas, u razgovoru sa ministrom poljoprivrede koji kaže da se vode intenzivni razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svetskom bankom kako da se na najbolji mogući način ovo pitanje razreši i da je resorno Ministarstvo pre nekoliko dana imalo sastanak u vezi sa pripremom izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u sektoru poljoprivrede.

“Želimo bukvalno da napravimo da se više ne plaća isto penzijsko i invalidsko osiguranje imao hektar i imao 100 hektara, nego da plaćaš u skladu sa ekonomskom snagom svog poljoprivrednog gazdinstva. Ideja je da ta lica koja su profesionalni poljoprivrednici i koji žive od poljoprivrede imaju mnogo veća prava u subvencijama nego drugi. Apsurdno je da nama 60 odsto ljudi uzima pare po hektaru a da se ne bavi poljoprivredom, nego su prosto vlasnici zemlje, a takav je sadašnji Zakon”, kaže Branislav Nedimović.

Ministar Nedimović je istakao da je na prostoru negotinske opštine, po pitanju subvencija ostalo nerealiziovano 39 zahteva poljoprivrednih proizvođača od ukupno 2.000 koliko ih je bilo u prošloj godini, a da je razlog za to nepotpuna dokumenatacija.

“Što se tiče 2021. godine, mi smo u ovom trenutku oko 76 odsto zahteva na teritoriji opštine Negotin već realizovali”, kaže Nedimović, koji ističe kao potencijal Negotinske krajine “okretanje voćarstvu i vinogradarstvu koje donosi mnogo veći profit po jedinici površine nego prosto ratarstvo, osim ukoliko nemate veće parcele”.

Sa time se slaže i Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin koji smatra da je negotinska regija jedinstvena u zemlji i ovom delu Evrope, po potencijalu uzgajanja vinove loze i pravljenju vina.

“Кomasacija koja je započeta prvo u četiri katastarske opštine je u završnoj fazi, a mi smo sa Ministarstvom pokrenuli ove godine komasaciju u još tri katastarske opštine u timočkom delu koja će trajati do 2023. godine. Želimo da timočki plato ukrupnimo imajući u vidu da je tamo prosečna veličina parcele 15 ari a sada stižemo na 50 ari i to drastično povećava razvoj vinogradarstva kao i želje određenih proizvođača koji bi hteli da ukrupne svoje posede, da bi dobili veće parcele koje bi bile pod vinovom lozom. Naš cilj je da ceo timočki plato bude pod vinom lozom i to ćemo sa komasacijom  da ubrzamo. Želim da istaknem da kreće i rekonstrukcija Rajačkih i Rogljevačkih pivnica, naših turističkih potencijala i želimo da sve okolo bude kao u Bordou, pod vinovom lozom. To je naša vizija. Naš budžet u istočnoj Srbiji je jedan od najvećih ako pogledate koliko ulažemo u komasaciju i subvencionisanje poljoprivrede”, kaže Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

A o tome da li se problemi krajinskih poljoprivrednih proizvođača razlikuju u odnosu na one koji ima ostatak Srbije, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović odgovara:

 „Razlikuje se ovaj kraj drastično u odnosu na druge krajeve, ovde fale otkupljivači, prerađivači. Ukoliko žele da prodaju svoj suncokret najbliža uljara je udaljena 250 kilometara.  Ako ga ne predaju ovde i neko im to ne odveze, oni nemaju kome drugom ni da predaju. I onda dolazi do te razlike u cenama koja otpada na logistiku. Ako neko misli da je zakinut za cenu, ima drugu opciju da sam odveze u uljaru a to se nikom ne isplati jer su troškovi onda mnogo veliki. Doduše, ovde je cena 55 dinara za kilogram suncokreta i nije konačna. Videćemo kako će da se završi ali nemojte zaboraviti prošle godine su bili poljoprivrednici zadovoljni sa 35-36 dinara.“

Najuže rukovodstvo opštine Negotin je sa ministrom Nedimovićem nakon razgovora sa poljoprivrednim proizvođačima u DOO “Uljarica nova”, obišlo DOO “Vladejić” čije je poljoprivredno gazdinstvo jedno od najvećih uzgajivača lešnika, koje distribuiraju i u inostranstvo.

U nastavku je priređena poseta Lovačkom udruženju “Hajduk Veljko”, a poseta ministra poljoprivrede negotinskoj opštini završena je u Karbulovu razgovorom sa članovima tamošnjeg Udruženja “Voćar”.