Naslovna Društvo Ministar Đerlek u RARIS-u o projektima razvoja istočne Srbije

Ministar Đerlek u RARIS-u o projektima razvoja istočne Srbije

499
0

Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek održao je danas u Zaječaru sastanak sa predstavnicima Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije – RARIS.

Foto: RARIS

Edin Đerlek, ministar za ravnomerni regionalni razvoj  istakao je u Zaječaru da je ravnomerni regionalni razvoj ključan za smanjenje razlika i uravnoteženje razvijenosti pojedinih delova Srbije.

Predstavnici Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije upoznali su ministra sa stanjem u regionu i predstavili nekoliko konkretnih predloga za aktivnosti koje će pomoći manje razvijenim regionima.

„RARIS ima vodeću ulogu i u prekograničnoj saradnji sa više desetina realizovanih međunarodnih projekata. Značajnu saradnju, Agencija je uspostavila i sa Industrijsko-hemijskim parkom u Prahovu, koji je važan pokretač razvoja ovog dela srpske privrede. Jedna od aktivnosti RARIS-a  fokusirana je na ruralni razvoj ovog regiona kroz praktične treninge i preporuke seoskim domaćinstvima i gazdinstvima koja se bavi turizmom”, rekao je Vladan Jeremić, direktor RARIS-a.

On je naveo da je u poljoprivredi prioritetni zadatak uspostavljanje sistemske podrške poljoprivrednicima u sektoru stočarstva, koje u ovom delu Srbije ima određen potencijal, kroz različite vidove podsticajnih mera.

Posebno je istaknut problem nedostatka sredstava za izradu projektno-tehničke dokumentacije za međuopštinske i regionalne projekte, uz predlog da se formira poseban Fond u okviru kabineta ministra koji bi finansirao izradu projektno-tehničke dokumentacije za prioritetne projekte.

U RARIS-u navode da očekuju da će novoformirani Kabinet ministra za ravnomerni regionalni razvoj pomoći bolju koordinaciju i uključenost svih aktera u pružanju pomoći manje razvijenim sredinama i time doprineti njihovom razvoju.

„Jedan od najvećih potencijala ovog dela Srbije je turizam, zahvaljujući arheološkom lokalitetu „Lepenski vir“, Staroj planini i Sokobanji, gde se beleži i preko milion noćenja godišnje… Razgovarali smo i o mogućnostima institucionalne podrške u oblasti poljoprivrede, pre svega u sektoru stočarstva koji se mora unaprediti, kako bi se maksimalno iskoristilli potencijali ovog kraja”, istakao je ministar Đerlek koji je obišao i Narodni muzej u Zaječaru gde se upoznao sa planovima vezanim za „Feliks Romulijanu“ koja je pod zaštitom UNESKA.