Naslovna Društvo Milošu Balačikiću iz Kobišnice pohvala na međunarodnoj smotri “Čitalići 2018”

Milošu Balačikiću iz Kobišnice pohvala na međunarodnoj smotri “Čitalići 2018”

766
0

Miloš Balačikić, učenik drugog razreda Osnovne škole „Stevan Mokranjac“ iz Kobišnice učestvovao je na dvodnevnoj međunarodnoj smotri „Čitalići 2018 u Aleksincu gde je pohvaljen za svoj čitalački dnevnik.

Ovogodišnja Međunarodna smotra čitalaštva “Čitalići 2018” bila je posvećena značajnom jubileju, 200 godina od objavljivanja Vukovog Rječnika. Smotra je, inače, takmičarskog karaktera, a svake godine ima drugu temu, zarad jedinstvenog cilja – negovanje ljubavi prema knjizi i čitalaštvu.

Ovaj međuškolski projekat se realizuje u više kategorija u kojima učenici pokazuju znanja iz oblasti veštine čitanja, razumevanja pročitanog i pismenog izražavanja, čitaju zadate knjige, unose zapažanja i tražene odgovore u dnevnike.

Čitalački dnevnik Miloša Balačikića, učenika drugog  razreda kobišničke Osnovne škole “Stevan Mokranjac”, zasluženo se našao među najboljima u Srbiji. Prema oceni organizatora Miloš je ispunio sve predviđene i tražene kriterijume, pa je za svoj rad i pohvaljen.

Zajedno sa učiteljicom, Danielom Pejčić, ovaj dečak je učestvovao na dvodnevnoj finalnoj smotri u Aleksincu, na kojem je za decu organizovano druženje sa pesnicima Vlastom Cenićem, Violetom Jović i Ljiljanom Krstić, a za prosvetne radnike stručno usavršavanje.

“Upoznao sam pesnikinju Ljiljanu Krstić. Njenu pesmu “Prolećni raspored časova” smo čitali iz času. Upoznao sam i puno novih drugara i lepo sam se proveo”, kaže nam Miloš, inače vrstan recitator, učesnik opštinskog takmičenja recitatora.

Međunarodnu smotru čitalaštva ,,Čitalići”, ali  i Republičku smotru ,,Čitalići klikeraši“, kao i brojne propratne aktivnosti i konferenciju ,,Čitalići na Vukovom putu“ sa renomiranim predavačima, podržali su: Društvo školskih bibliotekara Srbije, Ministarstvo prosvete, Ministartsvo kulture, Republički pedagoški zavod, opštine Aleksinac i Čajetina.

“Manifestacija je zaista veoma posećena i lepo organizovana. Pored dodele nagrada deca su bila u prilici da odgledaju i pozorišnu predstavu, posete Muzej, druže se sa pesnicima, a za učitelje je organizovan seminar. Mi i, inače, na časovima, insistiramo da deca čitaju, da time bogate ne samo svoja znanja, već i fond reči, da se lepo izražavaju. Činimo to na način da deci bude zanimljivo”, kaže mr Daniela Pejčić, profesor razredne nastave.