Naslovna Društvo Miloševo obeležilo zavetnu slavu

Miloševo obeležilo zavetnu slavu

649
0

Svetom liturgijom u Manastiru Koroglaš obeležen je veliki praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, koji je ujedno i zavetna slava Miloševo.

Foto: Slaviša Gušanović

Svetu liturgiju služio je jerej Marko Jokanović, paroh negotinski i miloševski, a prisustvovali su joj brojni vernici i gosti. Nakon liturgije usledila je tradicionalna litija oko ovog srednjovekovnog hrama, koji se vezuje i za poslednje konačište legendarnog Marka Kraljevića.

Liturgija je okupila brojne vernike i goste; Foto: Slaviša Gušanović

U duhu hrišćanske tradicije, i ove godine rezan je slavski kolač, a domaćin je bio Goran Petrović, koji je slavu predao narednom kolačaru Ljubiši Anđeloviću.

Praznik Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu, i u Miloševu se svetkuje u Manastiru Koroglaš, budući da je ova nekropola posvećena Vaznesenju Gospodnjem.

Goran Petrović je bio domaćin slave, a naredni kolačar je Ljubiša Anđelović; Foto: Slaviša Gušanović

Manastir je ove godine konačno zaštićen od vremenskih (ne)prilika zahvaljujući rekonstrukciji krova koju su, prema uslovima i uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, s obzirom da je ova svetinja pod zaštitom države kao spomenik kulture od velikog značaja, finansirali opština Negotin i prahovski “Eliksir”.