Naslovna Ekonomija Milion evra od Norveške za razvoj lokalne infrastrukture i zapošljavanje

Milion evra od Norveške za razvoj lokalne infrastrukture i zapošljavanje

361
0

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i ambasador Kraljevine Norveške Arne Sanes Bjornstad označili su početak javnih poziva za finansiranje projekata za razvoj lokalne infrastrukture i za sprovođenje stručnih obuka u skladu sa lokalnim akcionim planovima za zapošljavanje.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i ambasador Kraljevine Norveške Arne Sanes Bjornstad

Kraljevina Norveška kroz projekat „Norveška za vas“ odvojila je milion evra za finansiranje ovih projekata, a pravo učešća ima 91 lokalna samouprava u Srbiji iz treće i četvrte kategorije razvijenosti. Tu spadaju Negotin i Kladovo u Borskom okrugu i Boljevac i Knjaževac u Zaječarskom.

Kroz ove pozive, lokalne samouprave moći će da konkurišu za pomoć Norveške za finansiranje najmanje osam projekata za unapređenje uslova života i razvoj lokalne infrastrukture i da obezbede treninge za najmanje 250 korisnika iz ranjivih grupa, čime bi se omogućilo zapošljavanje za najmanje 100 osoba.

„Zahvalni smo Kraljevini Norveškoj zato što je u fokus stavila podršku lokalnim samoupravama iz treće i četvrte kategorije razvijenosti i obratila pažnju na njihove potrebe. Pozivam lokalne samouprave da učestvuju u pozivima za dodelu bespovratnih sredstava i konkurišu sa prioritetnim projektima“, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Javni pozivi objavljeni su na sajtu projekta www.norveskazavas.org.rs, gde lokalne samouprave samouprave mogu da se informišu o svim detaljima konkursa za bespovratna sredstva.

„Srbija se razvija brzo, ali postoje i oni koji su u zaostatku. Kroz ovaj projekat, pomoćićemo onima kojima je to najpotrebnije – nezaposlenima da pronađu posao, a lokalnim samoupravama da unaprede svoje usluge“, rekao je ambasador Norveške u Srbiji, Arne Sanes Bjornstad (Arne Sannes Bjørnstad).

Tokom novembra će projekat “Norveška za vas” objaviti i javni poziv za povećavanje prilika za zapošljavanje kroz podršku stvaranju novih biznisa i poboljšavanju produktivnosti postojećih biznisa i stvaranju novih radnih mesta.

“Jedan od prioriteta projekta je takođe i analiza organizacije i funkcionalnosti centara za socijalni rad i profesionalnih sposobnosti zaposlenih u pet lokalnih samouprava. Na osnovu analize biće donete preporuke za reorganizaciju ovih usluga i tako će doprineti Vladi Srbije u reformi sistema socijalne zaštite u Srbiji”, navodi se u saopštenju Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) .