Naslovna Društvo Milica Rajić: Radiću na sebi da budem dobar čovek

Milica Rajić: Radiću na sebi da budem dobar čovek

1190
0

Minijature NG Portala: Učenici generacije školske 2022/2023. godine.

Drugačija po stilu odevanja, interesovanjima, ćutljiva u komunikaciji Milica Rajić, učenik generacije Osnovne škole „Vuk Karadžić“ nerado priča o sebi. Sa lakoćom, međutim, govori o školi, matematici, zadacima, muzici, fudbalu, druženju. Kritična prema svojim vršnjacima i njihovom odnosu prema pravim vrednostima ona razmišlja o običnim, malim stvarima pa i o tome zašto je baš ona učenik generacije.

 „Moram da priznam da sam na početku osmog razreda počela da razmišljam o tome ko će biti učenik generacije. Počela sam da preispitujem sebe i šta sam ja uradila na takmičenjima. Znala sam da ima još mojih drugova koji su radili i bili u konkurenciji. Zaista se treba potruditi da biste bili učenik generacije, ali ja nisam provodila sate i sate nad knjigom.Cela familija je bila jako ponosna jer niko nije ni razmišljao o tome dok se nije desilo.“

Ljubav prema školi se rodila sa prvim susretom sa učiteljicom Slađanom Paunović. Prve školske dane pamti po učenju slova i brojeva. Matematika je upravo postala predmet koji voli zahvaljujući starijem bratu od koga je „krala“ znanje dok je učio i vežbao.

Milica sebe zaista vidi kao dobrog matematičara i vežbanje zadataka  je za nju hobi. Često koristi  društvene mreže da istraži i sazna nešto novo. Posebno iskustvo za nju je bilo jednogodišnje pohađanje Škole mentalne aritmetike “Malac Genijalac”.

„Ja sam bila prvi stipendista ove škole i nisam baš znala šta da očekujem.To je jedna posebna i drugačija škola i meni je bilo vrlo zanimljivo. Bilo je drugačije raditi, opuštenije jer nema ocena, nema kontrolnih zadataka već se trudiš da daš sve od sebe i budeš još bolji. Škola mi je pomogla da ja pronađem svoj sistem kako ću brzo i tačno doći do rešenja. Ja sam mnogo volela da na časovima, pored matematike, rešavamo zagonetke Uroša Petrovića.“

Školske dane će ova učenica generacije pamtiti po drugovima, nastavnicima i anegdotama ali je, kaže, nažalost najjači utisak sećanje na doba korone – zatvorenost, gubljenje časova, otuđenost od drugova.

„Zaista je bilo teško, ali smo se mi trudili da se družimo. Uglavnom su drugovi mene pitali za pomoć oko nastave i časova. Tako je bilo i u osmom razredu kada smo se pripremali za završni ispit i ja sam se trudila da pomognem. Uglavnom je to bila matematika i geografija jer sam se sem iz matematike takmičila i iz ovog društvenog predmeta. Časovi istorije su meni bili jako zanimljivi jer je nastavnica, predavajući lekcije, nama pričala neke zanimljive priče iz prošlosti, ali sam se plašila časova kada smo odgovarali. Omiljeni nastavnik meni ali i ostalima je nastavnik engleskog Bojan Marinović, zato što je imao lep drugarski odnos sa nama .“

Milica Rajić će od septembra će biti učenik Tehničke škole u Negotinu na smeru Elektrotehničar informacionih tehnologija. Raduje mu se i nada da će u školi steći dovoljno znanja.

„Smer je veoma zanimljiv. Poznajem neke učenike koji ga pohađaju i kažu da im je lepo u školi i na časovima tako da očekujem da će biti i meni. Planiram da se u budućnosti bavim informacionim tehnologijama.“

Iako se Milica ne bavi aktivno sportom, voli odbojku, košarku i fudbal. Ideja joj je da osnuje ženski fudbalski klub. Veli, žao joj je što u Negotinu ne postoji fudbalski klub za devojke inače bi u njemu rado  trenirala. Sem sporta ova mlada devojka, koja svojim stavovima, izborima i interesovanjima odudara od klišea, svira električniu gitaru.

„Ja sam upisala muzičku školu,  instrument violina, ali mi se nekako nije dopalo i brzo sam napustila časove. Međutim, muzika me je i dalje interesovala, pa sam se zainteresovala za gitaru, ali je bilo kasno da ponovo upišem muzičku školu. Tada sam kupila električnu gitaru i počela da „skidam“ akorde sama i da vežbam, sa osmehom kaže Milica Rajić.

Svoj letnji predah od školskih obaveza provela je u Rogljevu sa porodicom i društvom.

„Između Rogljeva i Rajca postoji naše omiljeno mesto na Timoku gde se kupamo. Na plaži provodimo skoro celo leto. Okupi se društvo i super nam je. Biće nam i ove godine zanimljivo. Poneću gitaru i uživaćemo“, kaže Milica Rajić, učenik generacije Osnovne škole „Vuk Karadžić“ sanjajući svoje male, skromne snove.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.