Naslovna Krajinske vinjete Milan Mitić iz Samarinovca ore i u devedesetpetoj

Milan Mitić iz Samarinovca ore i u devedesetpetoj

2400
0

Milan Mitić, poljoprivrednik iz Samarinovca, nosilac najviših oštinskih i državnih priznanja za rad u agraru, u društvu porodice, prijatelja i saradnika proslavio je nedavno 95. rođendan.

Britkog uma, vitalan i radan, Mitić i danas u desetoj deceniji svog života ore i seje, zajedno sa ćerkom Ljubinkom i unukom Dušanom,  ni manje ni više nego 420 hektara pšenice i suncokreta.

„Iz kuće ne izlazim bez doručka, mleko, hleb, kašika šećera. A posle, greje me sunce, kiša me umiva, vetar me suši, priroda mi daje kiseonik, a traktor me masira stalno“, otkriva Milan „recept“ za dugovečnost.

Sa sinom Slobodanom, ćerkom Ljubinkom, unukom Dušanom i njegovom porodicom

Ovaj dugogodišnji poljoprivrednik, rekorder u proizvodnji hlebnog žita, nekada i mleka i mesa, poljoprivredom se bavi bezmalo punih šest decenija. Poljoprivreda je od tada, veli, pala na najniže grane, iako su je mnogima „puna usta“.

„Mogao si sasvim pristojno da od svog rada živiš u svojoj zemlji. Ja pasoš nemam, nisam išao u pečalbu u inostranstvo. Sada vrhovi gore u Beogradu imaju potpuno pogrešnu politiku prema seljaku. Daju mladima do 40 godina 50.000 evra da se bave poljoprivredom, da ne idu u inostranstvo. Daju onima koji neće da rade, a ne nama koji radimo. Daju registrovanim gazdinstvima 20 dinara po litru goriva, najviše 60 litara po hektaru, za najviše 20 hektara površine, a šta ja da radim koji obrađujem 420 hektara. Nema tu logike“, dodaje Mitić.

Poljoprivrednik, kaže Milan, i dan danas mora da uči, da osluškuje zemlju i tržište, da je tretira i pazi, jer mu ona daje hleb.

„Kod kuće sam bio samo kad je bio sneg. Od jutra sam bio na imanju. Upregnem konja, odem na njivu, prepodne orem, poslepodne sejem, uveče drljam. Sejem svoje seme iz ambara i ni dinar za setvu ne potrošim. Danas bez para ne možeš da se baviš poljoprivredom. Potrebna nam je nafta, najskuplja u regionu, đubrivo za prihranjivanje, a olakšica nigde. Samo sam ove godine potrošio 200.000 evra, dva kombajna me košta setva“, kaže Milan Mitić.

Mitić je dobitnik Majske nagrade, ordena rada sa srebrnim vencima od druga Tita, a najdraža mu je Sedmojulska nagrada iz 1986. koju je dobio kao prvi poljoprivrednik u zemlji.

„Sve sam nagrade dobio, ali je ta nekako posebna. Dobio ju je tada i fudbaler Rajko Mitić, pripala je i Zoranu Radmiloviću, ali zbog bolesti nije mogao na svečanu dodelu. Pisale su tada novine: Rajko Mitić ore kopačkama, Milan Mitić plugom“, priseća se naš domaćin.

Godine ga, kažu, ne brinu. Danas  95, sutra ko zna koliko. Brine ga jedino nebo. Od njega zavisi. Traktor mu je uvek pri ruci. Jedino što je 180 konjskih snaga zamenio sa 70. A planova će, veli, tek biti. Samo da je zdravlja.