Naslovna Kultura Događaji „Miholjski susreti sela“ u Jabukovcu – Smotra folklora i tradicije

„Miholjski susreti sela“ u Jabukovcu – Smotra folklora i tradicije

434
0

Selo Jabukovac ugostilo je brojne čuvare narodne baštine, ali i goste manifestacije „Miholjski susreti sela“ čiji je cilj da doprinese oživljavanju sela, sačuva narodnu tradiciju i unapredi društveni život ljudi na selu.

Brojna kulturno umetnička društva, ali i sportisti, pčelari, gastronomi, proizvođači rukotvorina, meda, lekovitog bilja i mnogi drugi učestvovali su u nedelju na manifestaciji „Miholjski susreti sela“, u organizaciji Doma kulture „Stevan Mokranjac“, Mesne zajednice Jabukovac, AKUD „Floričika“  i uz podršku brojnih udruženja i prijatelja Jabukovca, finansiranoj bespovratnim sredstvima Ministarstva za brigu o selu i opštine Negotin.

U bogatom programu prikazane su najlepše igre i pesme iz ovog kraja, bogatstvo naše narodne nošnje, a priređena je i prezentacija hrane, meda, lekovitog bilja i starih zanata, a sve sa ciljem da se obogati društveni i sportski život stanovništva u selima i promoviše tradicionalni način života i kulturno-istorijsko nasleđe.

„Cilj organizovanja “Miholjskih susreta sela” je obogaćivanje društvenog i sportskog života u selima širom zemlje, a ja ću istaći da Opština Negotin kontinuirano, blizu pola veka, organizuje  „Susrete sela“ koji ističu svu lepotu narodnog stvaralašatva, običaja, muzike i igre iz našeg kraja. Nadam se da će i ovaj program predstavljati novi vetar u leđa našim kulturno-umetničkim društvima u pokretnju ili obnavljaju rada i druženja“, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Smotru je u Jabukovcu otvorila mladost, učenici Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” koja od 1846. na ovim prostorima obrazuje i vaspitava brojne generacije đaka učeći ih i da neguju, podstiču, razvijaju i obogaćuju specifičnosti, tradiciju i kulturne vrednosti naroda i nacionalnosti ovog kraja.

Učenici su se na radost prisutnih, između ostalog, predstavili scenskim prikazom “TV emisija Miholjski susreti sela”  kojim su prikazali segmente iz različitih oblasti seosкog života meštana Jabuкovca.

U programu je učestvovao i Hor hrama Svete Trojice iz Negotina, pod upravom Svetlane Kravčenko, ali i ritmička sekcija učenika jabukovačke osnovne škole, kao i Violeta Nikolić, učenica sedmog razreda koja se predstavila vlaškom pesmom „Gergina“.

U prošlosti su ovakve manifestacije bile i često i jedini društveni događaji u selima, uz tradicionalne mobe, berbe grožđa, raznih programa, zabavnih i sportskih. Sa željom da vrate život selu, koje je i jedno od mnogoljudnijih u Krajini, Jabukovčani su priredili i tradicionalna zabavno sportska nadmetanja, poput bacanje kamena s ramena, skoku u dalj i potezanje čobanskog štapa, ali i takmičenje u krunjenju kukuruza.

Na stadionu u ovom selu odigrana je i redovna utakmica poslednjeg kola jesenjeg dela šampionata Okružne fudbalske lige Bor u kojem je domaći “Polet”, doduše, izgubio od vodećeg “Branika” iz Štubika sa 6:1, ali je i pored poraza zadržao sportski duh kakav ovaj tim i neguje od osnivanja.

“Želim da istaknem da smo zahvaljujući odličnoj saradnji sa Mesnom zajednicom Jabukovac i meštanima koji vole svoje selo a žive ovde kao i meštanima u dijaspori, zajedničkim snagama uredili prostorije Doma kulture koje sada izgledaju drugačije i pružaju kvalitetnije uslove za odvijanje raznih manifestacija, proslava i druženja. Udruženim snaga možemo uraditi više, i iz tog razloga je upravo realizacija ovakvih projekata dragocena. Lokalna samouprava nastoji da, u skladu sa mogućnostima, sela Negotinske krajine unapredi  ulaganjem u objekte, puteve i organizaciju manifestacija koji doprinose kvalitetnijem životu na selu, a u uređenje ovih prostorija, tačnije za izvođenje građevinskih i elektro radova izdvojili smo šest miliona dinara”, rekao je Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine Negotin u sali jabukovačkog Doma kulture koju su združenim sredstvima renovirali i opremili i meštani sela i njihova brojna dijaspora.

Jabukovčani i inače, zahvaljujući svom angažovanju i Fondaciji Jabukovac, koja je 2016. godine osnovana sa ciljem obnove, rekonstrukcije, izgradnje objekata svih vrsta infrastrukture, sportskih igrališta i objekata od značaja za razvoj, kao i poboljšanju uslova za život svih meštana ovog sela, rado učestvuju u uređenju i sanaciji brojnih objekata, ali su i pokrenuli humanitarne i akcije prikupljanja sredstava kojima se dodatno unapređuje život meštana, akcije čišćenja i uređenja životne sredine i mnoge druge.

Prvim „Miholjskim susretima sela“, pored domaćina, AKUD „Floričika“, odazvalo se još devet kulturno umetničkih društava: „Živorad Petrović Dudić“ iz Jasenice, „Vrelo“ iz Šarkamena, „Voja Čurić“ iz Kobišnice, „Čučuk Stana“ iz Sikola, „Dimitrije Belivakić“ iz Bukovča, „Prerast“ iz Štubika, „Mokranjac“ iz Mokranja, „Mladost“ iz Čubre i KUD Karbulovo.

Svi oni ispisuju istoriju ovog kraja čuvajući tradiciju, kulturu i baštinu i prenoseći svoja znanja mlađim naraštajima uz amanet da poštuju i svoje i tuđe.

Program je bio obogaćen i edukacijom pčelara, budući da je poslednjih godina pčelarstvo u ekspanziji u ovom kraju. Predavanje o mogućim načinima borbe protiv klimatskih promena u ovoj oblasti održao je Rodoljub Živadinović, predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), inače doktor medicine i rezervni potporučnik Sanitetske službe Vojske Srbije, aktuelni direktor Doma zdravlja u Aleksincu i šef tamošnjeg Odseka za epidemiologiju.

Manifestaciju „Miholjski susreti sela” je, inače, sa pola miliona dinara podržalo Ministarstvo za brigu o selu a sa100.000 dinara Opština Negotin.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.