Naslovna Kultura “Miholjski susreti sela” 11. novembra u Sikolu

“Miholjski susreti sela” 11. novembra u Sikolu

410
0

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu Republike Srbije i Opštine Negotin, Sikole će u subotu 11. novembra ugostiti učesnike i goste manifestacije „Miholjski susreti sela 2023“.

„Miholjski susreti sela“ u organizaciji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ i KUD „Čučuk Stana“ iz Sikola počeće izložbom radova učenika područnog odeljenja OŠ “Vera Radosavljević” u Sikolu. Izložba likovnih i literarnih radova posvećena je Čučuk Stani, Hajduk Veljkovoj saputnici, rođenoj oko 1795. godine u Sikolu.

Ovaj program će koncertom duhovne i svetovne muzike obogatiti negotinski Hor Crkve Svete Trojice pod upravom Svetlane Kravčenko.

U centru Sikola, kraj spomenika palim ratnicima, u 11 časova biće obeležen i Dan primirja u Prvom svetskom ratu a tom prilikom će o hrabrosti srpskih junaka govoriti Maja Stanojlović, nastavnik istorije.

Pola sata kasnije na sportskom terenu u centru sela počeće pastirska i sportska nadmetanja “Miholjskih susreta sela” u skoku u dalj, bacanju kamena s ramena, potezanju čobanskog štapa, a za decu u krunjenju kukuruza.

Gosti i učesnici manifestacije moći će da u 12 sati i 30 minuta obiđu Drveni ZOO vrt Miloša Jovanovića.

Program se nastavlja u 17 časova u sali tamošnjeg Doma kulture izložbom narodnih nošnji, starih zanata, hrane i pića. Predavanja na temu razvoja poljoprivrede održaće, tom prilikom, stručnjaci Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Negotin Vladica Gavrilović, direktor i Ivana Stanković, Vladimir Stanković i Dragan Radosavljević, savetodavci.

Centralni program manifestacije na kojem će biti predstavljene narodne pesme i igre i bogato kulturno nasleđe naroda na ovim prostorima najavljen je za 19 časova, takođe u Domu kulture u Sikolu. Učestvuju kulturno – umetnička društva iz Jabukovca, Bukovča, Кobišnice, Šarkamena, Mokranja, Štubika, Кarbulova, domaćin KUD “Čučuk Stana”. Nastupiće i vokalni i instrumentalni solisti iz Popovice, Trnjana i drugih sela sa teritorije opštine Negotin.