Naslovna Društvo Mihajlo Matović, učenik generacije Osnovne škole „Vuk Karadžić“

Mihajlo Matović, učenik generacije Osnovne škole „Vuk Karadžić“

1334
0

Minijature NG Portala: Učenici generacije školske 2019/2020. godine.

Kada već sa prvim školskim danima učenik i matematika postanu pravi prijatelji, a kroz godine školovanja prijateljstvo preraste u ljubav, uspeh u školi je zagarantovan. Takva ljubav desila se  Mihajlu Matoviću, učeniku generacije Osnovne škole “Vuk Karadžić”.

„Veliku motivaciju pružila mi je moja učiteljica Svetlana Milanović koja me je vodila na takmičenja iz matematike. Još od drugog razreda nadmetao sam se u rešavanju matematičkih problema Misliše. Već od petog razreda ostali predmeti su bili pravi izazov za mene pa su me neka odvela i na republički nivo“, kaže Mihajlo.

Priznanje Učenik generacije, koje dolazi nakon mnogo rada i takmičenja, ne iznenadi, već bude kruna upornog rada. Mihajlo je među retkim učenicima koji je svoju takmičarsku “sreću” okušao iz gotovo svih školskih predmeta.

“Očekivao sam jer sam imao zaista mnogo takmičenja iza sebe. Znam da su u školi “Branko Radičević” učenici imali više takmičenja od mene i da je u toj školi konkurencija među učenicima ove godine mnogo jača. Da  tačno je da sam se takmičarski oprobao u gototo svim predmetima, sve sam probao a najmanje sam uspeha imao iz istorije. Volim da probam nove stvari. Pa ako ne uspem probam ponovo. Više volim prirodne nauke, ne volim da bubam predmete.“

Najveći domet  Mihajlo Matović ostvario je iz predmeta Tehničko obrazovanje iako,  kako kaže, to nije njegov omiljeni predmet. U petom razredu je osvojio zlatnu plaketu na takmičenju iz ovog predmeta, a u šestom prvo mesto.

Najviše se radovao druženju sa matematikom bez obzira što nije ostvario najveće uspehe. Fizika i hemija su Mihajlu takođe bili izazovni školski predmeti, pa je tako na republičkom takmičenju iz hemije prošle godine osvojio drugu nagradu, dok je iz fizike ove godine ostvario plasman u najviši rang takmičenja, ali zbog aktuelne situacije sa korona virusom takmičenje nije ni održano.

„Bio sam i sam iznenađen svim diplomama i nagradama koje sam dosad ostvario. Kada me je razredni starešina zamolio da pripremim diplome ja se nisam snašao, izbrojao sam manje diploma nego nastvanici, na neka sam i zaboravio.”

Negotinska gimnazija, prirodno-matematički smer, jedini  je Mihajlov izbor od koga očekuje mnogo znanja i nove izazove, ne plaši ih se već im se raduje.

„Trudiću se da se takmičim i dalje, da ostvarim što više dobrih rezultata. Siguran sam da će mi to predznanje omogućiti da upišem ETF, FON ili Prirodno matematički faklutet. Cela srednja škola je bitna za upis na fakultet.  Ono čemu se posebno radujem je da ću školsku klupu u gimnaziji deliti sa Aleksom Paunovićem, učenikom generacije iz Osnovne škole „Branko Radičević“ i imaću zaista pravu zdravu konkurenciju. Sretali smo se proteklih godina na takmičenjnima i nikada to nije bila neka negativna konkurencija, već podsticajna, družili smo se nakon takmičenjima, upoređivali rezultate.“

Ipak, školovanje ne čine časovi, lekcije već uspomene, novi drugovi, lepe uspomene sa takmičenja, a najlepše su one sa ekskurzija. Neuspesi su ga, kaže Mihajlo, ohrabrili i terali da bude još bolji. Jednom je  čak dobio i dvojku, priseća se, a onda “sedneš naučiš i popraviš”. Jednostavno rešenje do uspeha.

“Volim da se družim, vozim bicikl, skejt , da se družim sa drugovima.  Moj veliki podsticaj su moji roditelji koji me nisu forsirali ali su podržavali sve moje odluke. Čak su se ponekad i ljutili zašto idem na toliko takmičenja.  Kako vidim sebe u bidućnosti? Voleo bih da se bavim programiranjem ili nekim poslovima vezanim za matetmatiku”, kaže Mihjalo Matović, učenik generacije Osnovne škole “Vuk Karadžić”, koji izazove pretvara u uspehe.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Ram za sliku Negotina”, koji je sufinansiran iz budžeta opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.