Naslovna Društvo Mihajlo Matović: Fokus mora da bude na onom što volimo, a ne...

Mihajlo Matović: Fokus mora da bude na onom što volimo, a ne na onome što nam se servira!

1204
0

Minijature NG Portala: Učenici generacije školske 2023/2024. godine.

Učenik generacije Negotinske gimnazije, Mihajlo Matović dočekao nas je u školskom dvorištu širokim osmehom, ne krijući zadovoljstvo da je svoj uspeh od pre četiri godine, kada je poneo titulu učenika generacije Osnovne škole “Vuk Karadžić” samo potvrdio.

Uvek raspoložen za priču ovaj mladić koji nije samo dobar đak, već i drug počinje priču o gimnazijskim danima koje će, veli, zauvek pamtiti.

“Od Negotinske gimnazije sam dobio sve što sam očekivao. Ona zaista pruža dobar temelj i dovoljno znanja što se videlo i na takmičenjima jer u konkurenciji svih učenika iz Srbije ti osvajaš neka od prva tri mesta. Pamtiću gimnaziju po ekskurziji, maturi i dobrom druženju. Nije mi toliko toga smetalo tokom školovanja, jedino to što nas je bilo malo u odeljenju samo 16 i nekao smo bili izolovani”, počinje priču Mihajlo koji upis na svoj željeni fakultet dočekuje rasterećeno.

Ovaj talentovani mladić prijemni ispit na Elektrotehničkom fakultetu neće polagati zbog dva osvojena treća mesta na republičkim takmičenjima iz matematike i fizike.

“Meni je raspust počeo čim se završila školska godina, sa maturskom zabavom, jer ne moram da spremam prijemni ispit. Upisaću ETF, softversko inženjerstvo, to je moja želja i moj san i najveći i najteži izazov. Sa prirodno – matematičkog smera gimnazije na ETF ove godine odlazi pet učenika. Među njima je i Aleksa Paunović sa kojim sam bio na takmičenjima i jedan smo drugom smo bili podrška. Pomagali smo jedan drugome, tako da nije to bila konkurencija već saradnja, pa ko bude bio bolji taj dobija više poena i nagradu. Šta je prevagnulo da ja budem učenik generacije? Možda, malo sreća, možda više rada i više poena na takmičenjima.”

Mihajlo Matović u svojoj biografiji već ima upisanu titulu učenika generacije i ovoj gimnazijskoj se potajno nadao i očekivao je.

“U početki nisam bio siguran da li ću uspeti da ponovim uspeh iz osnovne škole i ponesem titulu učenika generacije jer su u konkurenciji bili zaista dobri učenici, ali već u trećoj godini kada sam na republičkom takmičenju iz matematike osvojio treće mesto, pomislio sam da ću najverovatnije to biti ja. Mislim da su se nagradi najviše obradovali moji roditelji.”

Mihajlo voli da se bavi naukom i za njega izazovi ne predstavljaju prepreku već motivaciju. Njegovo druženje sa matematikom počinje, kako i sam kaže, sa prvim ulaskom u učionicu pre 12 godina, a ljubav prema ovoj prirodnoj nauci rasplamsala je učiteljica Svetlana Milanović.

“Sećam se “Misliše”, to je bilo prvo takmičenje. Onda su se dešala takmičenja iz matematike i veliki uspeh u trećem razredu. Od petog do osmog razreda je bilo izleta i u druge predmete, ali sam se u gimnaziji fokusirao samo na prirodne nauke. Matematika me je obeležila i opredelila od samog početka i ja je volim. Na takmičenju ne osetim te sate koji prolaze, samo se opustim i radim.”

Mihajlo odrasta u porodici u kojoj roditelji pružaju veliku podršku njegovoj ljubavi prema nauci, ali su u osnovnoj školi bili i zabrinuti zbog njegovog velikog broja takmičenja. Kao drugo, od troje dece, ima velike ambicije i trenutno živi svoj san.

“Starija sestra je završila FON, a mlađa, takođe, planira da krene njenim stopama. Kako je živeti sa sestrama? Pa, sa starijom se malo manje svađam, a sa mlađom više, svađe nisu konstruktivne ali mi je lepo da živim sa njima i daju mi drugačiju perspektivu u životu i pogled na žene”, šarmantinim osmehom ovaj mladić govori o svojoj porodici.

Sem škole, njegova ljubav je i sport, posebno odbojka koju trenira. Voli da čita, gleda filmove, sluša muziku i da sa društvom bude u gradu, možda čak i previše, kaže. Dobro društvo je imao i u školi “Malac Genijalac” koju je pohađao pre sedam godina.

“Bio sam i učenik škole „Malac Genijalac“ i to je bila jedan dobra generacija uz Uroša Stojanovića i Jovana Miloševića. Meni se u toj školi dopao taj drugačiji način rada, sasvim nov, različit od školskog i bilo je dobro druženje.”

Mihajlo je za svoj uspešan rad do sada nagrađen dvema Majskim poveljama opštine Negotin. Pitali smo ga da li uspešni učenici mogu biti dobri primeri vršnjacima i podrška u radu.

“Mislim da bi mogli ali njihova prva rečenica je: ”Ma ja to nema šanse da uradim”. Ustvari, nije to toliko teško koliko je do redovnog rada. Obično kada prepoznaju nekog uspešnog kažu: ”Ma dobro on je takav rođen, ovakav, onakav”. Ne, do rada je i truda. Svakako poseduje neki talenat, ali uz trud taj talenat se razvija i uspeh mora doći. Ja mislim da učenici danas često ne vide poentu učenja i rada. Većina ne vidi svrhu škole ili zašto ja toliko učim. Mislim da je to sve posledica društvenih mreža jer su na njima stalno informacije kako brzo doći do para na lak način. Mislim da naš fokus mora biti na onom što volimo, a ne na onome što nam se servira. Taj ubrzani način života i ubrzano odrastanje dovodi do toga da deca sa 15 godina razmišljaju kako da brzo zarade novac, a ne o tome da treba da uživaju i budu deca. Zatim, tu su i velika očekivanja roditelja i njihov pritisak. Treba da budemo više svoji ljudi.”

Mihajlo Matović ozbiljno razmišlja o svojoj budućnosti i pažljivo planira svoje životne i profesionalne korake.

“Sebe za deset godina vidim da sam oženjen, radim u nekoj firmi, velikoj kompaniji, recimo Majkrosoftu, da putujem. To je moj san i verujem u njega da će se ostvariti ako i dalje budem radio i bio disciplinovan.Vratio bih se Negotin kada završim fakultet ako bih imao uslova da se bavim svojim poslom.Volim Negotin i kada krenem na fakultet pamtiću ga po bliskosti, jer ovde svako zna svakoga. Ne volim tu užurbanost, da u minut moram biti tačan, volim ovu opuštenost. Dobar deo mojih prijatelja kreće sa mnom u Beograd na fakultet tako da ćemo biti zajedno i ne osećam da se odvajam od društva, sem od roditelja.”

Sa istim širokim osmehom, sa kojim nas je dočekao, ispratio nas je Mihajlo Matović, učenik generacije Negotinske gimnazije, budući brucoš ETF-a, dok sigurnim koracima prolazi poznatim hodnicima svoje škole sa željom da se kao dobar stručnjak u svom poslu jednoga dana vrati svome gradu.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.