Naslovna Kultura Događaji „Meteori“ Dragane Katić u galeriji negotinskog Doma kulture

„Meteori“ Dragane Katić u galeriji negotinskog Doma kulture

831
0

U galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu otvorena je izložba slika „Meteori“ Dragane Katić, akademskog slikara i nastavnika likovne kulture u Negotinskoj gimnaziji, Tehničkoj školi i OŠ „Pavle Ilić Veljko“ u Prahovu. Izložba je, inače, otvorena do 5. jula.

Izložbu „Meteori“ Dragana Katić je posvetila manastirima koji, kako reče Bojana Šestović, saradnica na katalogu, „prate oblik stenovitih stubova, uzdignuti i uzvišeni, a dovoljno pristupačni posetiocima ovog neobičnog mesta“. Pred publikom u galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu našlo 40 od 50 radova koliko broji ovaj ciklus, a koji je nastao u periodu od 2019. do 2022. godine.

„Ja sam potaknuta bila posetom ovog mesta, Meteora, pokraj grada Kalambake u Tesaliji, u Grčkoj, i zaista je bio neverovatan jedan doživljaj tih stenovitih uzvišenja koji su i duhovna prava mesta na kojima se nalaze manastiri, podeljeni u šest grupacija, u šest celina. Zaista, više nego doživljaj je to bio tako da sam bila inspirisana posetom Meteora, ali i jednim sećanjem na profesora Momu Antonovića koji je uradio svoju izložbu „Beograd na Meteorima“, pa mi je to bio baš vetar u leđa koji mi je dao smelost da uđem u kolorističko slikarstvo jer, volim to da kažem, da je moj profesor Momčilo Antonović upravo to kolorističko slikarstvo isticao i nastojim da na tom putu i ja istražujem“, kaže Dragana Katić, koja je Fakultet likovnih umetnosti završila u Beogradu u klasi profesora Gordana Nikolića i Momčila Mome Antonovića 1999.

O stvaralaštvu Dragane Katić govorio je mr Milan Radosavljević, urednik Likovnog programa Doma kulture, koji je istakao da je autorka vlada „crtačkom veštinom i koloristički je i crtački na visokom umetničkom nivou“. Svoja sećanja na autorku i časove likovne kulture u Pedagoškoj akademiji u Negotinu podelila je sa publikom i Nada Kojić, istaknuta negotinska umetnica i likovni pedagog, a publici je tekstove Bojane Šestović, saradnice na katalogu i Vesne Nikolić, istoričar umetnosti pročitala Draganina nekadašnja učenica i sada koleginica, Nevena Živanović, lingvista.

„Zaista jedno raspoloženje koje sam dugo čekala. Očekivala sam da će ranije da se ovo predstavi jednostavnije, možda ne na ovako komplikovaniji način i u vreme u kojem se nalazimo, ali eto, vreme čini svoje i jednostavno naišao je taj trenutak kada se celina ispunila, zaokružila i bio je pravi momenat da se to i prikaže publici u Negotinu. Inače, zaslužuje Negotin, pre svega, da se ja u njemu predstavim, a onda, možda, dalje na neka druga mesta i kod nekih mojih bitnih momenata gde sam proživela tu umetnost, u mestima gde su ljudi proživljavali sa mnom neke studentske dane, neke umetničke vrednosti. I njima dugujem ovu izložbu jer su sve vreme podržavali moje stvaralaštvo, a to se videlo iz kataloga u kome je saradnik bila moja drugarica Bojana Šestović koja me zdušno podržava punih više od 20 godina. Mi se pratimo i, uopšte, u tom nekom svetu umetnosti pokušavamo da iznađemo prave izvore, pozitivu, kreativnost u svakom smislu“, impresije su autorke izložbe Dragane Katić.