Naslovna Društvo Meštani Rogljeva očistili put do pivnica

Meštani Rogljeva očistili put do pivnica

641
0

Meštani Rogljeva rešili su da uzmu stvar u svoje ruke i očiste put od sela do pivnica. Zahvaljujući  akciji koju su organizovali sada se na putu do Rogljevačkih pivnica mimoilaze dva traktora, što do skora nije bio slučaj.

Meštani Rogljeva potvrdili su onu narodnu da sloga kuću gradi. Ovog vikenda desetak domaćinstava ovog sela svojom mehanizacijom i mašinama uklonili su granje i šiblje pored puta i rešili dugogodišnji problem, jer zbog naraslog granja i rastinja pored puta, jedna kolovozna traka je praktično bila neupotrebljiva za saobraćaj.

„Problem je naravno bio i taj što su i do sada svi koji su sekli granje i rastinje, isto nisu i skupljali pa se to taložilo toliko da nam je put skoro bio zatvoren. Zato smo mi rešili da to i uklonimo. Okupili smo se pa smo grabuljama, vilama, motornim testerama, traktorima i prikolicama sakupili staro i tek isečeno novo šiblje i granje i praktično oslobodili put“, kaže Barbara Radosavljević iz Udruženja „Rogljevačke pivnice“.

Ovo udruženje je krajem minule godine nabavilo teleskopsku mašinu za sečenje granja zahvaljujući sredstvima kojima im je za sufinansiranje projekta odobrila lokalna samouprava.

„Ova mašina nam se pokazala kao spas jer ne moramo da stalno tražimo pomoć nadležnih službi. Osim što smo put takoreći oslobodili, želeli smo da ovom akcijom i povećamo bezbednost i nas meštana koji dolazimo na pivnice i turista koji nas rado pohode”, ističu u Udruženju „Rogljevačke pivnice“.

Tridesetak Rogljevaca prikupili su više od 30 prikolica višegodišnjih naslaga biljnih ostataka, ali i potkresali drveće i rastinje koje je tek počelo da buja ovog proleća.

„Put je toliko bio sužen da je autobus jedva prolazio, a sada se dva traktora bez problema mimoilaze. Od sela ka pivnicama puca pogled na okolinu i sve deluje čistije i lepše. Akciju nastavljamo čim nam vremenski uslovi dozvole. Angažovaćemo i bager da dodatno raskrčimo kolovoz do pivnica“, dodaje Barbara Radosavljević.