Naslovna Kultura Meštani Mokranja obeležili Dan rođenja Stevana Mokranjca

Meštani Mokranja obeležili Dan rođenja Stevana Mokranjca

524
0

Godišnjicu rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca obeležili su i meštani Mokranja.

Meštani Mokranja ovog 9. januara poklonili su se senima Stevana Stojanovića Mokranjca položivši cveće na spomen bistu u centru sela, rad vajara Milovana Krstića. Ovo spomen obeležje postavljeno je 2006. a kopija je biste koju je vajar Milovan Krstić uradio 1939. a koja je tek 1953. godine postavljena u gradskom parku u Negotinu.

I današnjim obeležavanjem 165. godišnjice rođenja, ali i tradicionalnom smotrom „Niti tradicije“ koja se već 15 godina održava u selu u okviru „Mokranjčevih dana“, ponosni na činjenicu da je Mokranjac kao znak vezanosti za porodično poreklo, nosio kao drugo prezime upravo selo Mokranje, meštani ovog naselja nastavili su da čuvaju svoju istoriju, čiji su neraskidivi deo i najbliži preci ovog kompozitora, rođenog u Negotinu 9. januara 1856. godine.

Baš u ovo krajinsko selo krajem 18.veka ili početkom 19. iz Prilepa u Makedoniji, odnosno Mačkovata, na tromeđi Albanije, Grčke i Makedonije, doselio se rodonačelnik porodice, Marko. Imao je tri sina, Jovana od koga potiču Jovanovići,  koji i dan danas žive u selu, Nikolu, zvanog Niča, od koga potiču Ničići, potonji Hadži-Ničići i Stojana od koga potiču Stojanovići iz čije je loze i Stevan Mokranjac.

Iz ove dugačke loze Marka Markovića potiču još neke znamenite ličnosti srpske istorije: Branko Vukosavljević, komandir srpske avijacije u Prvom svetskom ratu, violončelista i akademik Vasilije Mokranjac, industrijalac Ilija Ika Panić i glumica Danica – Deniza Mokranjac.

“Mokranjac se lično 1910. založio da u Narodnom pozorištu u Beogradu i posle pred kraljem Petrom Prvim nastupi pevačko društvo iz Mokranja sa tadašnjim sveštenikom Živojinom Stankovićem. Bio je to prvi nastup jednog srpskog seoskog pevačkog društva. Godinu dana pre toga Mokranjci su izvodili Mokranjčevu Prvu rukovet i oduševili, kako je 1909. zapisao dopisnik „Večernjih novosti“, svojim neobično dobrim tenorima“, pripovedaju istoriju ovog kraja Mokranjci.