Naslovna Kultura Meštani i Evropsko udruženje prijatelja Urovice priredili 14. “Dane dijaspore”

Meštani i Evropsko udruženje prijatelja Urovice priredili 14. “Dane dijaspore”

1201
0

Da se sve može kad se hoće pokazalo je selo Urovica, jedno od najvećih u opštini Negotin i jedno od onih koje ima i najviše gastarbajtera, čak 80 odsto.

Amatersko kulturno umetničko društvo Urovica

Već godinama Savet Mesne zajednice i Urovičani na privremenom radu u inostranstvu, okupljeni oko Evropskog udruženja prijatelja Urovice, osim brige o selu i brojnih akcija, organiziju i “Dane dijaspore”. Ove godine po 14. put.

„Čuvajući ovu manifestaciju, čuvamo sebe, svoje poreklo, svoje korene i svoj identitet. Narodno stvaralaštvo je u temelju svakog od nas, a danas svi mi zajedno, činimo taj temelj jačijim i snažnijim“, kaže Ljutica Janković iz Evropskog udruženja prijatelja Urovice iz Beča.

Urovica ima oko 2.600 meštana, od kojih bar dve hiljade živi i radi u zemljama zapadne Evrope, pretežno u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i Francuskoj, gde stasava već četvrta generacija Urovičana.

Organizatori 14. Dana dijaspore u Urovici sa predstavnicima opštine Negotin

Urovičani u dijaspori, a samo ih je u Beču preko 400 domaćinstava, Evropsko udruženje prijatelja Urovice su i osnovali sa željom da pomognu selu. Redovno u Beču organizuju zabave sa kojih sav prihod ulažu za dobrobit Urovice.

“Poslednja akcija, vredna oko 30.000 evra, je kupovina traktora za čišćenje snega i potrebnih plugova, kao i izgradnja garaže. Trudimo se da doprinesemo boljem i kvalitetnijem životu meštana, pa smo tako do sada renovirali Dom kulture, crkvu, izgradili igralište za decu u centru sela, školi donirali kompjutere, a pomažemo fudbalski klub u selu”, kaže Dejan Didić iz uprave Evropskog udruženja prijatelja Urovice.

KUD „Branko Cvetković“ iz Beograda

“Dani dijaspore” u Urovici su svojevrsna smotra folklora, čime selo nastoji da sačuva svoj kulturni identitet.

Na ovogodišnjoj manifestaciji predstavila su se kulturno-umetnička društva: “Branko Cvetković” iz Beograda, “Floričika” iz Jabukovca, “Voja Čurić” iz Kobišnice, domaćini iz Urovice, sa svojim dečijim i starijim grupama, vokalnim solistima, majstorima na narodnim instrumentima.

KUD „Floričika“ iz Jabukovca

“Smatram da su ovakve manifestacije neophodne, ne samo zato što se tako čuva naša kulturna tradicija i nasleđe, što je značajno, pre svega, za mlade naraštaje, već i zato što se na njima okupljaju svi meštani, što, takođe pokazuje da selo živi”, kaže Jovica Stanojević, član uprave Evropskog udruženja prijatelja Urovice, ali i KUD “Stevan Mokranjac” u Beču.

KUD „Voja Čurić“ iz Kobišnice

„Dani dijaspore“ u Urovici prilika su i da se matica i dijaspora sastanu i razgovaraju o budućim akcijama.

“Zahvaljujući Evropskom udruženju prijatelja Urovice i razumevanju lokalne samouprave, koja je takođe finansirala neke od značajnih projekata u selu. Prošle godine je opština Negotin finansirala ugradnju filtera za vodovod, čime smo rešili višegodišnji problem vodosnabdevanja u selu”, kaže Dragoslav Gudžuganović, odbornik Skupštine opštine iz Urovice i potpredsednik Saveta mesne zajednice.