Naslovna Krajinske vinjete Meštani Donjeg Milanovca podsećaju na slavnu prošlost: Da se glas o Poreču...

Meštani Donjeg Milanovca podsećaju na slavnu prošlost: Da se glas o Poreču čuje u Beogradu

2431
0

Meštani Donjeg Milanovca, dunavske varošice u opštini Majdanpek, koja je do 19. veka nosila ime Poreč sa nevericom su dočekali vest da će u Beogradu Porečkoj i ulicama naznanim po toponimima zaostalim iz SFRJ, biti promenjena imena.

Donjomilanovčani podsećaju da je Poreč ne pripada zaostalim vrednostima bivše Jugoslavije već slavnoj prošlosti Srbije još od srednjeg veka, o čemu svedoči i povelja kneza Lazara manastiru Gornjak.

“Poreč je ime oblasti oko Donjeg Milanovca i Majdanpeka, bezmalo do Bora. Isti naziv i danas nosi najveća pritoka Dunava u Đerdapu, Porečka reka, i najveći zaliv na Dunavu, Porečki zaliv. O tome da je toponim itekako živ svedoče lokalni nazivi, poput fudbalskog kluba koji se neprekidno od 1932. zove Poreč”, kaže Miloš Petrović, master istoričar iz Donjeg Milanovca, autor popularne stranice “Upoznajte Borski okrug”.

Porečka ulica u Beogradu, podseća ovaj mladi istoričar, dobila je ime upravo po oblasti u istočnoj Srbiji i to 1890. godine, a ne po Poreču i Istri, odnosno Parenzo u Italiji koji je pripao Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata.

“Porečka ulica nema veze ni sa Porečom u Istri, ni sa toponimima iz ostatka Jugoslavije, već je imenovana po oblasti koja je unutar Srbije od njenog samog oslobođenja, u Prvom srpskom ustanku od 1806. godine, odnosno 1815. u Drugom”, ističe Petrović.

Donji Milanovac je do 19. veka nosio ime Poreč kao i rečno ostrvo na kome se naselje nalazilo. Knez Miloš Obrenović mu je promenio ime u sadašnje u spomen na svog rano preminulog sina Milana.

Ime Poreča, uz Krajinu i Ključ, nosio je i negotinski Istorijski arhiv, a ponele su ga i ulice u Požarevcu, Leskovcu, Zaječaru, Kostolcu, Kragujevcu.

“Naša je moralna obaveza da se skrene pažnja na potencijalnu grešku i spasi od zaborava srpski Poreč. Beograd može zaboraviti neku oblast u istočnoj Srbiji, ali istočna Srbija i sama ta oblast, ne sme zaboraviti sebe”, kaže master istoričar Miloš Petrović apelujući na lokalne samouprave Majdanpeka, Bora i ostalih opština da pomognu se glas o Poreču čuje u Beogradu.

Najpoznatiji Porečanin je kapetan Miša Anastasijević koji je poklonio narodu zgradu Rektorata Beogradskog univerziteta, ali i Starina Novak, srpski hajduk i vojskovođa vlaškog kneza Mihaja Hrabrog, Stevan Stefanović Tenka, predsednik Državnog saveta i ministar Кneževine Srbije.

Donjomilanovčani su ponosni i na ustanika Milenka Stojkovića, koji je, iako nije iz ovih krajeva, nosio titulu vojvode porečkog.