Naslovna Ekonomija Merkantilni kukuruz za 44 krajinska stočara

Merkantilni kukuruz za 44 krajinska stočara

256
0

Odgajivači mlečnih krava sa područja opštine Negotin, njih 44, dobiće ukupno 82.800 kilograma kukuruza.

Pravo na bespovratnu isporuku po 240 kilograma merkantilnog kukuruza po grlu ostvarila su 44 poljoprivrednika iz  Sikola, Popovice, Štubika,  Trnjana, Malajnice i Plavne. Za ovu vrstu pomoći, koju je država namenila stočarima na osnovu javnog poziva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, mogla su da konkurišu registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave uzgojem mlečnih krava.

„Ovo je subvencija  koju država dodeljuje poljoprivrednicima koji se bave stočarstvom i proizvodnjom mleka. Mi smo, kao lokalna samouprava, morali da nađemo način da pomognemo, tako što smo im obezbedili prevoz 82.800 kilograma merkantilnog kukuruza do Negotina. Subvencije će dobiti 44 gazdinstva, za ukupno 345 krava, što je 240 kilograma kukuruza po jednoj kravi. Ovo je bila naša obaveza i naravno uvek ćemo biti tu za ljude koji se bave, po meni možda i najtežom delatnošću trenutno u poljoprivredi, na teritoriji opštine Negotin i naravno tu smo i za dalju saradnju”, kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Pravo na pomoć mogli su da ostvare poljoprivrednici koji na svom gazdinstvu imaju od jedne do 50  muznih krava. Drugi uslov je bio da su u 2021. godini ostvarili pravo na premiju za mleko i da nisu državno poljoprivredno zemljište uzimali na korišćenje. Pomoć koju dobijaju je 240 kilograma merkantilnog kukuruza po jednoj muznoj kravi.

Po rasporedu su kukuruz preuzeli stočari iz Sikola, Popovice i Štubika, a naredne nedelje će to učiniti i ostali.

„U zavisnosti od vremenskih prilikea, u utorak ili sredu, 18. i 19. aprila pozvaćemo proizvođače iz Trnjana, Malajnice i Plavne i time ćemo završiti ovaj veliki posao koji je počeo u novembru prošle godine, a tiče se pomoći države proizvođačima mleka koji su ostvarili premije za mleko u 2021. godini. Mi smo sa naše strane organizovali ceo posao od prikupljanja zahteva do same podele kukuruza proizvođačima“, kaže Vladica Gavrilović, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Negotin.

Za prevoz merkantilnog kukuruza do Negotina iz opštinske kase izdvojeno je 298.080 dinara. Stočari svoja sledovanja mogu da preuzmu u prostorijama Zemljoradničke zadruge “Uljarica Nova”.