Naslovna Društvo Mere i manje gužve, al’ je ipak vašar u Krajini

Mere i manje gužve, al’ je ipak vašar u Krajini [Foto]

1327
0

Nakon prošlogodišnje pauze, kada zbog nepovoljne epidemiološke situacije nije bio održan, ove jeseni Malogospojinski vašar u Negotinu traje od 21. septembra u pet časova ujutru do 22. septembra u jedan čas iza ponoći. Vašar uz propisane mere, ali i odgovornost svakog pojedinca.

Tradicija jesenjeg vašara u ovom kraju, kako beleže hroničari, duga je više od 180 godina. Vašar u Krajini, jedan je od najvećih u Srbiji i zbog njega se u Negotin dolazilo iz svih krajeva zemlje, a podrazumeva se i iz inostranstva. Dani vašara bili su dani druženja i zabave, a mnoge kuće u Krajini dočekivale su goste sa svih strana.

Nekada je negotinsko vašarište bilo pretesno da primi sve one željne osećaja života na prostoru koji se tih dana pretvarao u kamp u kome se spavalo, jelo, veselilo i živelo.

„Preseljenje“ na vašarište na po nekoliko dana, najpre volovskim kolima, a kasnije traktorima, kamionima pa luksuznim automobilima, bilo je i stvar prestiža. Još uvek se pamte i prepričavaju i šetnje vašarištem devojaka i mladih žena u narodnoj nošnji, sa niskom od nekoliko desetina malih i velikih dukata.

Po tradiciji u Negotin se na vašar dolazi u kupovinu i na zabavu. Možda vam je potreban novi šporet „na drva“ za zimnicu koja stiže ili pletena garnitura za sedenje, možda namenska i planirana kupovina, a možda naletite na nešto što ste dugo tražili, a našli ga, baš ovde.

U tom se smislu nije mnogo promenilo. I danas možete naći raznu robu, ali i zabavu, u zavisnosti od dubine džepa. „Živa“ muzika pod šatrom uz pečenje i pivo ili špricer, prisutna je i sada, iako se po poseti već par decenija ne može meriti sa nekim prošlim vremenima.

Najveća gužva već tradicionalno bude uz luna-park, aktuelni ringišpil, ali i ispred mekikara, pa je tako i ovoga puta.

„Ako niste pojeli vašarsku mekiku, to je kao i da niste bili na vašaru“, čujemo dok stpljivo čekamo u redu za mekiku, da nas mine želja do sledeće prilike.