Naslovna Društvo Mentalno zdravlje mladih – tema o kojoj se malo govori

Mentalno zdravlje mladih – tema o kojoj se malo govori

359
0

Pandemija korona virusom ostavila je po strani mnoge zdravstvene probleme sa kojima se svakodnevno suočavamo.

Pišu: Polaznici Male škole novinarstva NG Portala

Najviše posledica selektivne brige o zdravlju, jer je korona bila prva, a često i jedina bolest koja se lečila, ostavila je pre svega psihološke posledice na ljude u svim životnim dobima.

Posledicama koje za sobom ostavlja korona virus, koja je iz temelja promenila način života i navike svih nas, bave se mnoge organizacije  a među njima i one koje se bave problemima dece i mladih.

Po istraživanju koje je UNICEF objavio na pitanje od koga bi mladi potražili pomoć ili savet, više od 35 odsto je odgovorilo da su to roditelji.

Samo jedan procenat veruje svojim nastavnicima, ali osam odsto anketiranih mladih se uopšte ne bi obratilo za pomoć.

Veliki je procenat, 37 odsto, onih koji ne znaju gde mogu dobiti savet ili psihološku podršku. Ohrabruje podatak da je skoro 90 posto mladih odgovorilo da se oseća srećno i motivisano, a 34 odsto anketiranih o svojim problemima razgovara sa bliskom osobom kako bi smanjili stres.

Predrasude koje vladaju na ovim našim prostorima su najveća kočnica da se potraži stručna pomoć, šta će reči komšije, drugovi, kako će reagovati nastavnici.

Mladi kažu da je rešenje promocija mentalnog zdravlja kroz razne događaje, manifestacije, pružanje info podrške, vršnjačko učenje, ali i besplatne usluge pružanje stručne pomoći.


Ovaj tekst je deo projekta „Ne laži me čoveče“ koji realizuju Bor 030 i NG Portal. Projekat je podržan u okviru programa ZIman-ov fond za mlade koji sprovodi Zaječarska inicijativa i Fondacija Iskorak u saradnji sa Nacionalnom zadužbinom za demokratiju.