Naslovna Društvo Međunarodni dan žena: Cveće i jednakost

Međunarodni dan žena: Cveće i jednakost

324
0

I ovaj 8. mart na centralnom gradskom šetalištu obeležila je bogata ponuda cveća i originalnih aranžmana za nežniji pol, kao i uobičajena praznična gužva.

Ni ovoga puta na ulicama Negotina, ali i u brojnim trgovinskim radnjama, u susret Međunarodnom danu žena nije izostala dobra ponuda raznovrsnih poklona, od ukrasnih i upotrebnih predmeta, cvetnih dekoracija do ukrasnih figura, ekološke kozmetike, medaljona i slatkih poslastica.

Praznik je uz neizostavno darivanje i proslave koje su mu kroz godine donele i epitet komercijalnog, ipak i podsećanje na istorijsku borbu za prava žena.

Prvi protest žena u industriji, koji se održao 1857. u Njujorku, i demonstracije za bolje uslove rada i pravo glasa 1909. u Čikagu, osnažili su temelje ovog praznika, pa 8. mart danas predstavlja simbol neprekidne borbe za rodnu ravnopravnost i pravo na pravdu.

Na inicijativu Klare Cetkin 1910. ustanovljen je praznik Dan žena, a 1914. je prvi put obeležen u Srbiji.

Prilika za poklone i izraze pažnje može da se nađe i svih dana u godini, ali je 8. mart onaj koji naglašava važnost borbe za rodnu ravnopravnost i nastavak traganja za pravdom, kao  i podrške u naporima ka postizanju jednakosti.