Naslovna Društvo Međunarodni dan starijih: Za društvo bez diskriminacije i socijalne isključenosti starijih

Međunarodni dan starijih: Za društvo bez diskriminacije i socijalne isključenosti starijih

196
0

Svakog 1. oktobra obeležava se Međunarodni dan starijih!   U našem društvu je potrebno što pre kreirati uslove koji će starijim osobama omogućiti da vode nezavisan, zdrav i produktivan život.

Foto: Predrag Buca Trokicić

Javna briga za starije u Srbiji veoma je ograničena uprkos sve starijem stanovništvu. Udeo osoba starijih od 65 godina u stanovništvu je veći od 22 odsto, a njihov životni standard je sve lošiji. Stariji su i u većem riziku od siromaštva (22,7% je stopa rizika od siromaštva među osobama starosti 65 i više godina). Visoka inflacija, a naročito rastuće cene hrane i energenata, najviše pogađaju siromašnije slojeve stanovništva.

Rezultati projekcija siromaštva su pokazali da su najugroženije starije osobe koji žive u višečlanim domaćinstvima, osobe koje žive u vangradskim područjima, žene, osobe koja žive u regionu Šumadije i zapadne Srbije i regionu južne i istočne Srbije.

“Uslovi za ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć, kao jedno od osnovnih materijalnih davanja usmerenih na siromašne, nisu naklonjeni starijima, a u pojedinim segmentima su i nepravedni prema njima, zbog imovinskog cenzusa i česte situacije da stariji ljudi poseduju imovinu od koje ne mogu da prihoduju, ali im se računa kada se utvrđuje imovinsko stanje za ostvarivanje prava.  Za unapređenje položaja starijih osoba potrebno je usmeriti fokus na javne politike u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite. Neophodno je donošenje Strategije razvoja socijalne zaštite, razmotriti relaksiranje imovinskih kriterijuma za dodeljivanje prava na novčanu socijalnu pomoć za starija lica, kao i povećanje izdataka za socijalnu zaštitu”, navodi se u saopštenju Fondacije Centar za demokratiju.

Sprovođenje Agende 2030 i ostvarivanje Ciljeva održivog razvoja UN treba da doprinese rešavanju problema isključenosti i ranjivosti kao i diskriminacije starijih osoba, u skladu sa jednim od vodećih principa održivog razvoja – da niko ne bude izostavljen.

“Intergeneracijska solidarnost i saradnja su od velike važnosti, treba raditi na senzibilizaciji i uključivanju mladih u razumevanje i rešavanje problema i potreba starijih i sagledati na koji način se inovativnim politikama i merama može doprineti da se smanje siromaštvo starijih i njihova socijalna isključenost”, dodaje se u saopštenju.