Naslovna Društvo Međunarodna Olimpijada u mentalnoj aritmetici uspešna za Negotince

Međunarodna Olimpijada u mentalnoj aritmetici uspešna za Negotince

508
0

Jovan Milošević iz škole Malac Genijalac Negotin, ponovio je prošlogodišnji uspeh i okitio se bronzanom medaljom na ovom jedinstvenom takmičenju u mentalnoj aritmetici, najvećem u Jugoistočnoj Evropi.

Sa 4. Međunarodne Olimpijade u mentalnoj artimetici Jovan Milošević je školi Malac Genijalac u Negotinu doneo je bronzanu medalju u rešavanju testa.

Najveći izazov predstavljalo je takmičenje u brzom sabiranju i oduzimanju nizova dvocifrenih brojeva koji su se smenjivali brzinom od 800 milisekundi.

U izuzetno jakoj C konkurenciji Jovan je uspeo da ostvari plasman na četvrto mesto i tako opravda dvogodišnji uporan rad i trud i pritom pokaže izuzetnu koncentraciju, pažnju i mentalnu spremnost za nadmetanje.

U veoma brojnoj B konkurenciji, u konkurenciji od više od 150 takmičara, nadmetala se Anđelina Njegušić koja je u mentalnom izračunavanju dvocifrenih brojeva uspela da se plasira među prvih 12 i na ovom prestižnom nadmetanju stekne nova iskustva za dalje školovanje.

Najmlađi ovogodišnji takmičar škole Malac Genijalac Negotin, Nikola Milošević, predškolac nadmetao se u najbrojnijoj kategoriji gde su sedmogodišnjaci mentalno izračunavali nizove jednocifrenih brojeva na brzini od 500 milisekundi. Nikola je pokazao izuzetnu spremnost i upornost.

Četvrta Olimpijada u mentalnoj aritmetici u Beogradu okupila je više od 1200 učesnika iz 182 škole. Sem takmičara iz gotovo čitave Srbije, u mentalnom računanju nadmetala su se deca uzrasta od 4 do 14 godina iz Slovačke, Mađarske, Francuske, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine…

Manifestacija tradicionalno privlači veliko interesovanje učesnika i javnosti, zahvaljujući atraktivnosti koje donosi nadmetanje u mentalnim veštinama. Takmičari moraju brzo da izračunaju tačan rezultat, isključivo napamet – bez ikakvih pomagala (papira, olovke ili digitrona). Jedna od najinteresantnijih disciplina je Anzan – takmičenje u računanju dugačkog niza brojeva koji se na ekranu emituju izuzetno visokim brzinama: do 3 broja u sekundi“, rekao je Vladimir Novicki, jedan od organizatora takmičenja u mentalnoj aritmetici.

Međunarodnu olimpijadu u mentalnoj aritmetici, koja je ove godine okupila takmičare iz čak 15 zemalja, otvorio je Nenad Vranjevac, predsednik SO Zemun koji je uputio poruku učiteljima škola Malac Genijalac.

Svako na mom mestu bi vas podržao kada bi samo znao jedan mali deo onoga što vi sa decom radite i kako ih učite da u budućnosti budu deca koja menjaju svet”, dodao je prvi čovek Zemuna.