Naslovna Hronika Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja do 25. februara

Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja do 25. februara

568
0

Pripadnici Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, od 19. do 25. februara, sprovodiće međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na otkrivanje prekršaja koje čine vozači autobusa i teretnih vozila.

Foto: I.Mitrović

Tokom akcije koja se istovremeno sprovodi u 30 evropskih zemalja članica organizacije mreže saobraćajnih policija Evrope, ROADPOL, saobraćajna policija će patrole prvenstveno usmeravati na puteve sa najintenzivnijim saobraćajem autobusa i teretnih vozila.

“Poseban akcenat će biti na kontroli poštovanja odredbi Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, kao i prevoza tereta i ispunjenosti opštih uslova za učešće u saobraćaju vozača teretnih vozila i autobusa”, navode u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Analize saobraćajnih nezgoda u 2023. godini pokazuju da su teretna vozila učestvovala u 5.535 saobraćajnih nezgoda u Srbiji od kojih su gotovo dve trećine izazvali upravo vozači ovih vozila.

“Sa druge strane, autobusi su učestvovali u 1.553 saobraćajne nezgode od kojih su oko trećinu izazvali vozači autobusa. Saobraćajna policija je u istom periodu, u kontroli saobraćaja, otkrila oko 132.000 prekršaja koje su izvršili vozači teretnih vozila i 5.200 prekršaja koje su učinili vozači autobusa”, dodaje se u saopštenju.