Naslovna Hronika Međunarodna akcija kontrole saobraćaja usmerena na vozače autobusa i teretnih vozila

Međunarodna akcija kontrole saobraćaja usmerena na vozače autobusa i teretnih vozila

243
0

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od 13. do 19. februara, sprovodiće međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje prekršaja koje čine vozači autobusa i teretnih vozila.

Tokom akcije koja se istovremeno sprovodi u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije mrežea saobraćajnih policija Evrope ROADPOL, saobraćajna policija će patrole prvenstveno usmeravati na puteve sa najintenzivnijim saobraćajem autobusa i teretnih vozila.

Akcija će biti usmerena i na kontrolu poštovanja odredbi Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, kontrolu prevoza tereta, kao i kontrolu ispunjenosti opštih uslova za učešće u saobraćaju vozača teretnih vozila i autobusa.

Pored toga, Uprava saobraćajne policije će narednih dana sprovesti akciju pojačane kontrole svih učesnika u saobraćaju, s obzirom da se zbog državnog praznika, Dana državnosti, očekuje pojačan intenzitet saobraćaja na svim važnijim putnim pravcima u našoj zemlji.

Aktivnosti u kontroli saobraćaja biće usmerene na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja koji direktno ugrožavaju bezbednost saobraćaja, u prvom redu upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, prekoračenje brzine, nepropisno preticanje i nekorišćenje sigurnosnog pojasa.

“Apelujemo na sve građane da poštuju saobraćajne propise i da odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju bezbednosti saobraćaja i ujedno skrećemo pažnju da je od početka ove godine u saobraćajnim nezgodama poginulo 45, a povređena cy 1.334 učesnika u saobraćaju”, navodi se u saopštenju Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova.