Naslovna Društvo COVID-19 Među obolelima i 50 zdravstvenih i nemedicinskih radnika u Negotinu

Među obolelima i 50 zdravstvenih i nemedicinskih radnika u Negotinu

6082
0

Situacija sa korona virusom u opštini Negotin poslednjih dana je znatno lošija nego u prethodnom periodu. Među obolelima je i 50 zaposlenih u Zdravstvenom centru Negotin.

Od 496 zaposlenih u Zdravstvenom centru u Negotin korona virus potvrđen je laboratorijskim PCR i antigen testiranjima kod 50 medicinskih i nemedicinskih zdravstvenih radnika.

Među obolelima je desetoro lekara, 24 medicinske sestre-tehničari, dva bolničara i 14 nemedicinskih radnika u koje spadaju spremačice, servirke, vozači i drugo osoblje.  Lekar, specijalista hirurgije nedavno je preminuo u kovid bolnici u Nišu.

U Zdravstvenom centru saznajemo da Služba hirurgije radi sa jednim hirurgom, kao i da će biti organizovano kontinuirano dežurstvo svih lekara hirurške grane (hirurg, urolog, ortoped), uz dežurstva svih ostalih službi kao i do sada. U slučaju potrebe hirurgija će dodatno biti pojačana hirurzima iz susednog Kladova.

Služba hirurgije je najviše pogođena kovidom, ali se korona virus pojavio i na ostalim odeljenjima, na Medicini rada, internom, Plućnom odeljenju, u domu zdravlja, bolnici… Sistemska testiranja na kovid sprovode se intenzivno na svim odeljenjima.

Iako je rad službi u kojima je veći broj medicinskih tehničara odsutan što zbog izolacije, što zbog kućnog ili bolničkog lečenja, u Zdravstvenom centru ističu da je izvršena preraspodela rada i osoblja po odeljenjima, kako bi sva bila pokrivena.

Veliki priliv pacijenata je u kovid ambulanti, laboratoriji, kao i pri službama radiologije i pneumoftiziologije na koje je i pao najveći teret trenutne epidemiološke situacije.

Zbog sve većeg broja zaraženih, a poslednjih dana po pomoć dolaze čitave porodice, svakodnevno se  pregleda i po stotinak ljudi.

Gužve su gotovo nesmanjene iz sata u sat, pa lekari apeluju na građane da se pridržavaju mera i budu solidarni u ovako teškoj situaciji, kao i da bez preke potrebe ne dolaze,već da ukoliko koriste hroničnu terapiju telefonom kontaktiraju Dom zdravlja radi produžetka terapije i prepisivanja lekova, kako bi izbegli nepotrebne gužve.

Samo je juče u kovid ambulanti bilo 87 pregleda, od toga 65 prvih pregleda. Tri pacijenta su hospitalizovana na Grudnom odeljenju negotinske bolnice koje je u kovid narandžastom režimu, a četiri pacijenta su upućena na Infektivno odeljenje Zdravstvenog centra Zaječar.

Pacijenti iz Negotina hospitalizovani su i u kovid bolnicama u Nišu, Beogradu i Sokobanji u kojoj se leče pacijenti iz tri okruga, Borskog, Zaječarskog, Nišavskog, a od pre par dana i čak 92 pacijenta iz Beograda.