Naslovna Kultura Među “Gradovima u fokusu“ i Negotin, Kladovo i Boljevac

Među “Gradovima u fokusu“ i Negotin, Kladovo i Boljevac

1978
0

Ministarstvo kulture podržalo je sa 349, 5 miliona dinara projekte 47 lokalnih samouprava na konkursu “Gradovi u fokusu 2024”. Među njima su i projekti opština Negotin, Kladovo i Boljevac.


Opštini Negotin Ministarstvo kulture Republike Srbije podržalo je sa 5,5 miliona dinara projekat “Da nas prati dobar glas 3”. Projekat se sastoji iz tri celine od koje je za investiciono održavanje zgrade Istorijskog arhiva Negotin izdvojeno dva miliona dinara, za zamenu svetlarnika na istočnom fasadnom zidu Doma kulture “Stevan Mokranjac” 1,7 miliona, a za zamenu svetlarnika na zapadnom fasadnom zidu 1,8 miliona dinara.

U okviru ovog konkursa u Domu kulture je 2021. zamenjen svetlarnik na južnom fasadnom zidu i rekonstruisani toaleti i mokri čvor, a na upravnoj zgradi Muzeja Krajine je 2022. zamenjena stolarija. Za ove namene izdvojeno je tri, odnosno dva miliona dinara.

Na konkursu “Gradovi u fokusu” projekat „Kultura u pokretu “ opštine Kladovo podržan je sa 12 miliona dinara.  Ovaj projekat, uz tekuće održavanje i zamenu poda, podrazumeva i nabavku opreme, bioskopskog platna i stolica za multifunkcionalnu salu Doma kulture.

Prošle godine je Ministarstvo opredelilo osam miliona za adaptaciju i energetsku sanaciju Biblioteke “Centar za kulturu” u Kladovu u okviru kojih je zamenjena fasadna spoljna stolarija i urađeni au izolaterski, molersko-farbarski i fasaderski radovi.

Među odobrenim projektima je i „Kultura u Boljevcu“ opštine Boljevac kojem je za nastavak opremanja novog objekta biblioteke resorno ministarstvo odobrilo 2,2 miliona dinara.

Prošle godine je Ministarstvo kulture finansiralo sa devet miliona dinara projekat realizacije građevinskih radova na objektu pribavljenom za formiranje nove biblioteke i opremanje zajedničke galerije.