Naslovna Ekonomija Među 29 investicionih projekata za razvoj istočne Srbije i pet lokacija u...

Među 29 investicionih projekata za razvoj istočne Srbije i pet lokacija u opštini Negotin

967
0

Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije (RARIS) otvorila je investicioni portal istočne Srbije pod nazivom Invest East Serbia, na kome su predstavljene ključne činjenice, ekonomski pokazatelji, najveći investitori, kao i glavne prednosti poslovanja u tom regionu.

Portal Invest East Serbia dostupan je na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku, a trenutno predstavlja 29 investicionih projekata i mogućnosti u Knjaževcu, Negotinu, Zaječaru, Kladovu, Boljevcu i Majdanpeku.

Kao investicione lokacije u opštini Negotin predstavljeni su: Dom Vojske, koga čine objekti površine 689,59 metara kvadratnih i zemljište površine 2.219 m2, zatim Turističko – rekreativni kompleks Stevanske livade, površine od 8,16 hektara čiji projekat izgradnje predviđa i rekonstrukciju postojećeg objekta „Doma boraca“ i  izgradnju smeštajnih objekata i drugih turističkih sadržaja.

Među projektima pogodnim za ulaganje je i Hemijski park Prahovo, koji je u fazi projektovanja i na površini od 323,62 ha i obuhvata postojeći industrijski kompleks, skladište fosfogipsa, hemijski i industrijski park, energetsko i ekološko ostrvo.

Iako konačna lokacija još uvek nije definisana, u Karbulovu ili neposrednoj blizini se predviđa izgradnja hladnjače, a potencijalnim investitorima ponuđena je i proizvodna hala „Mihajlović“ u Bukovču, površine 1.080 metara kvadratnih, koja se i koristi za proizvodnju aluminijumske stolarije i ograda.

“Istočna Srbija je pravo mesto za ulaganje za svakoga kome nije presudno da je baš na autoputu i ne želi da previše plaća zemljište i njegovo opremanje a želi lokaciju sa dobrim saobraćajnicama, gde još uvek nema velike konkurencije stranih investitora i ko traži mesto sa kvalifikovanim radnicima, sa velikim izborom lokalnih dobavljača, gde će vas lokalna zajednica dočekati raširenih ruku i prema vama se odnositi zaista fer“, navode u RARIS-u.

Među lokacijama, odnosno projektima koje su navedeni kao pogodni za ulaganje, nalazi se  i izgradnja kompleksa ugostiteljskih objekata “Jezero”, nacionalni, riblji restoran i poslastičarnica u Tvrđavi Festislam u Kladovu, ali i Regionalni centar za upravljanje komunalnim otpadom Halovo, Gamzigradska i Nikoličevska banja i brojne druge.

“U toku su pripreme za održavanje investicione prezentacije našeg regiona u Beogradu u septembru. Na prezentaciji će učestvovati ambasade, strane privredne komore, poslovne asocijacije, kompanije, domaće institucije i sve one koji se na bilo koji način bave investicijama”, ističu u Regionalnoj agenciji za razvoj istočne Srbije.