Naslovna Društvo Maturantkinja Negotinske gimnazije Milica Prstić druga u Srbiji u poznavanju nemačkog jezika...

Maturantkinja Negotinske gimnazije Milica Prstić druga u Srbiji u poznavanju nemačkog jezika  

932
0

Milica Prstić, učenica četvrtog razreda Negotinske gimnazije osvojila je na nedavno održanom republičkom takmičenju iz nemačkog jezika drugu nagradu.

Iako drugi jezik u školi, nemački je za Milicu Prstić, maturantkinju Negotinske gimnazije, velika ljubav kojoj je posvećena već osam godina.

„Nemački jezik je u gimnaziji drugi jezik, ali je to nešto što sam ja još od malih nogu zavolela i naučila gledajući televiziju, tako da je za mene bilo prirodno da ga usavršavam kroz školovanje“, kaže za NG Portal Milica Prstić.

„Republičko takmičenje je veoma naporno. Test koji se rešava sastoji se iz tri dela. Komisija ocenjuje i boduje svaki  posebno i ako osvojite dovoljan broj poena sledi usmeni deo gde se ocenjuje konverzacija. Članovi komisije su profesori sa Filolškog fakuleta sa katedre za nemački jezik i oni u razgovoru sa nama procenjuju našu komunikaciju. Ja sam bila bolja u pismenom delu, jer u tom usmenom delu testiranja morate biti odmorni, opušteni“, otkriva nam Milica koja se za ovako veliko takmičenje priprema od početka školske godine.

„Za republičko takmičenje se spremam još od septembra rešavanjem velikog broja testova. Mnogo  mi je  pomogla profesorka  nemačkog jezika Silvija Stojanović, koja je usmeravala moj rad, davala literaturu i  radila sve ono što ja nikako sama ne bih mogla da uradim. Dobijala sam odgovore na sva pitanja i rešavale smo zajedno dileme.“

Miličino usavršavanje nemačkog jezika, mentorski prati već osam godina, kroz osnovnu i srednju školu, profesor nemačkog jezika Silvija Stojanović, koja sa ponosom ističe da je ovako veliki uspeh postigao i Miličin brat.

Iako joj je osvajanjem drugog mesta na republičkom takmičenju upola olakšan upis na Filološki fakultet, Milica planira da sebe akademski gradi kao budući ekonomista.

„Moj životni izbor je Ekonomski fakultet. Dobra sam sam sa brojevima i sa matematikom. Nemački je moj hobi i velika ljubav. Postoji naravno i plan B, jer ko osvoji jedno od prva tri mesta na republičkom takmičenju ne mora da polaže prijemni iz tog predmeta, već samo srpski jezik.“

Čestitamo Milici i njenom mentoru. Milici želimo da svoje znanje gradi i usavršava na željenom fakultetu!