Naslovna Događaji Matiji Bećkoviću najviše odličje „Krajinskog kruga“

Matiji Bećkoviću najviše odličje „Krajinskog kruga“

425
0

Matija Bećković, srpski pesnik i akademik dobitnik je najvišeg priznanja Umetničkog udruženja “Krajinski krug”, srebrne plakete “Feliks Romulijana”.

U prepunoj galeriji Muzeja Hajduk Veljka Petrovića u Negotinu, Bećković je nadahnuto kazivao stihove iz knjige za koju je i dobio ovo prestižno odličje, „100 mojih portreta“, u izdanju Kompanije “Novosti” i za pesnički opus.

Govoreći, kako reče, stihove-portrete umesto autobiografije, Bećković je Negotincima i njihovim gostima rekao i da kad već “Evropa nema alternative, za Srbe poezija nema alternative”, a da je dokaz za to upravo i ova svečanost.

„Vi ste mene zasuli zlatnicima, kako je rekao Jovan Dučić u jednoj sličnoj prilici. Već sama činjenica da sam ovde među vama je jedna velika radost, veliko uzbuđenje i velika nagrada – rekao je ljubiteljima poezije u Negotinu, Matija Bećković.

„Nekad je umetnost bila bez alternative, a sada je bez alternative jedino politika. Umesto da kultura reformiše politiku, politika reformiše umetnost i likvidira kulturu, ali bez dubokog poniženja i prave patnje, nema ni umetnosti ni kulture. Drugim rečima, margina i besparica mogle bi biti istinski izazov za one koji imaju šta da kažu. Dobro je što nemam para jer je ono što valja odavno ostvareno. Šta će vam pare ako nemate šta da kažete. I to je istovremeno i poruka: Ne odustajte, ako ste pravi, ne tražite nikakav izgovor, ako vas je rodila majka, ne predajte se, ako imate zašto da se borite. Ako ste obasjani svojim darom, on će vam pokazati i obasjavati put“, poručio je Bećković u Negotinu.

Matiji Bećkoviću srebrno odličje i plaketu “Feliks Romulijana” uručili su Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin. Ovo najviše odličje Umetničkog udruženja „Krajinski krug“, osnovanog 1991. godine, u kojem umetnost ne priznaje granice, poneli su, između ostalih, i Tomislav Mijović, Milorad Pavić, Radislav Trkulja…

„Matija je neosporno pesnik najvišeg reda, savremen i živ, ali koji je već odavno postao i pesnička legenda srpske poezije u celini. Njegov je jezik otvoren i britak, a izraz i iskaz sveobuhvatan i kosmički. Negotin i Timočka krajina ovim činom ukazuju čast i priznanje akademiku Matiji Bećkoviću“, rekao je književnik Adam Puslojić, član žirija koji je “Feliks Romulijanu” jednoglasnog dodelio Bećkoviću, a u kojem su i Tomislav Mijović, Dragan Mraović, Višeslav Živanović i Dragoljub Firulović.

U znak sećanja na Radislava Trkulju, slikarskog velikana i jednog od dobitnika ove nagrade, Matija Bećković je danas u Galeriji „Darodavac“ u Kobišnici kod Negotina otvorio izložbu „Trkulja i prijatelji“. Promovisana je i knjiga pesama “Omaž Trkulji” sa radovima 19 autora i prikazan film Tanje Fero “Nomen ist omen”.