Naslovna Društvo Matica Vlaha nagradila najbolje na konkursu „Škuoala“ Matice: Nagrade učiteljici i đacima

Matica Vlaha nagradila najbolje na konkursu „Škuoala“ Matice: Nagrade učiteljici i đacima

840
0

U Etno centru “Balašević” na Rtnju u nedelju su dodeljene nagrade pobednicima Dečijeg literarno – likovnog konkursa „Škuoala“ Matice Vlaha, među kojima i učenicima OŠ “Stevan Mokranjac” u Kobišnici. Edvardu Gudojeviću pripala je prva nagrada, a mr Danieli Pejčić Povelja Matice Vlaha za očuvanje i afirmaciju kulture, jezika i identiteta vlaške zajednice.

Ovogodišnji treći po redu literarno-likovni konkurs „Škuoala“ Matice Vlaha okupila je brojne učesnike, učenike osnovnih škola koji izučavaju Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture.

Konkurs je, inače, okupio učenike osnovnih škola: “Stevan Mokranjac” iz Kobišnice, „Stanoje Miljković“ iz Brestovca kod Bora, „Petar Radovanović“  iz Zlota i izdvojenog odeljenja Kobila, ,,Vladislav Petković Dis“ iz Grljana, „3. oktobar“ iz Bora i „Jovan Šerbanović“ iz Krepoljina.

Komisija u sastavu: Braniša Đorđević, profesor likovne kulture, Slađana Lautarević, profesor razredne nastave i Milena Minić, master etnologije i antropologije, imala je težak i odgovoran zadatak da izabere 30 najboljih radova, po 15 likovnih i  literarnih.

Edvard Gudojević, inače učenik generacije OŠ “Stevan Mokranjac” iz Kobišnice osvojio je prvu nagradu u u konkurenciji literarnih radova na vlaškom jeziku, a diplome su dobili i  Uroš Kraicić, Edina Gudojević, Teodora Dubrić, Mihajlo Negojicić, Teodora Gicanović, Dajana Čumpujerović, Lazar Opricić, Sofija Stanujkić i Marijana Kalušević.

Mentor svih učenika je mr Daniela Pejčić, profesor razredne nastave kojoj je Matica Vlaha dodelila i svoju Povelju (Karće dî sîmbrije) za izuzetan doprinos u afirmaciji i očuvanju identiteta, kulture i tradicije Vlaha.

Na OVOM linku možete pogledati i prelistati Zbirku dečijih radova „Fîntînjilji anuoaštrje“.

Nagrađenim učenicima i njihovom mentoru čestitamo!