Naslovna Društvo COVID-19 Maske i distanca, najteže mere sa kojima se mladi bore

Maske i distanca, najteže mere sa kojima se mladi bore

1074
0

Regionalno istraživanje koje sprovodi UNICEF i Evropska trening fondacija (ETF) o društveno–ekonomskom uticaju kovida-19 na adolescente i mlade pokazalo je da je 74 posto ispitanika, uzrasta od 14 do 35 godina, zabrinuto zbog povećanog broja zaraženih ljudi u svetu.

Istraživanje koje se sprovodi elektronski u organizaciji UNICEF-a i Evropske trening fondacije (ETF) za cilj ima ispitivanje mladih o tome koliko su informisani i kakvo je njihovo mišljenje povodom pandemije korona virusom.

Više od 90 posto ispitanika, a čine ih u najvećem broju srednjoškolci i studenti, kaže da se pridržava mera za sprečavanje širenje zaraze, ali polovina njih priznaje da im je teško da  ispoštuju sva pravila a najteže je održavanje distance od dva metra kao i nošenje maski.

Često pranje ruku kao i izbegavanje rukovanja i grljenja prilikom pozdravljanja su mere koje poštuju skoro svi mladi, učesnici u anketi.

Distanciranje je ipak  uslovilo da mlada populacija provodi mnogo, čak previše vremena na drušvenim mrežama, kao i da je njihova komunikacija uglavnom onlajn. Tome je doprinela i nastava na daljinu  koja je bila jedini izbor proteklog proleća u većini  zemalja koje su se susrele sa epidemijom koja se ne stišava.

Sve prazniji  sporstski tereni i dečiji parkovi su pokazatelji da više od 70 posto mladih češće bira da ostane kod svojih kuća nego da uz mere opreza vreme provode uz neku fizičku aktivnost.

Podaci do kojih se došlo elektronskom anketom pokazuju da mladi danas imaju osnovne  informaciju o virusu korona, kao i o merama koje moraju da primenjuju kako bi se zaštitili, ali je istraživanje pokazalo da, po njihovom mišljenju, glavni prioritet za državna ulaganja nakon epidemije treba da bude kvalitetna zdravstvena zaštita za sve kao i borba protiv siromaštva i nejednakosti.