Naslovna Društvo COVID-19 Maska obavezna za učenike i zaposlene u školama od 1. septembra

Maska obavezna za učenike i zaposlene u školama od 1. septembra

1338
2

Za učenike i sve zaposlene u obrazovnim ustanovama maske će od 1.septembra, kada se učenici budu vratili u đačke klupe, biti obavezne. Zaposleni će ih nositi sve vreme boravka u školi, učenici po pravilima koje je preporučilo nadležno ministarstvo.  

Ilustracija, pexels.com

Na adrese osnovnih i srednjih škola ovih dana pristižu uputstva kako se pripremiti za predstojeću školsku godinu. Poštovanje higijenskih pravila odnose se kako za zaposlene u školama tako i na roditelje i učenike. Posebne preporuke upućene su osoblju koje u školama brine o higijeni učionica i ostalog školskog prostora i  njihovom ispravnog pranju i dezinfekciji.

U škole će nastavnici kao i svi zaposleni dolaziti sa maskama koje će biti u obavezi da nose tokom čitavog boravka u prostoru. Učenici će na nastavu dolaziti sa maskama a sa lica će ih skidati kada dođu do svojih školskih klupa. Odgovaranje i svaki razgovor moraće da vode pod maskama kao i pri svakom kretanju van klupe ili odlaska do toaleta. Roditelji će u svoj kućni budžet i pri kupovini školskog pribora morati da uračunaju i masku koja može biti hiruška ili platnena, a deca će morati pravilno da je koriste tako da pokrivaju i usta i nos.

Početak školske godine biće svakako u znaku edukacije svih zaposlenih u školama o načinu i značaju prevencije Kovid-19 u školskoj sredini. Prvi  septembar će za sve učenike biti posvećen ovoj temi, a nastavnici će učenike upoznati sa pravilima ponašanja dok borave u školi.

Glavna preventivna mera biće, kako najavljuju iz Ministarstva prosvete, provera telesne temeprature zaposlenih. Ovo će biti i obaveza svih roditelja da pre dolaska u školu deci kod kuće izmere temperaturu.

Do početka školske godine ostalo je nešto više od petnaestak dana i pred svima su novi izazovi i obaveze sa kojima se moraju upoznati. Ono što je u ovom trenutku neophodno su tolerancija i međusobno razumevanje kako bi se đaci sa što manje trauma vratili u svoje škole.

2 KOMENTARA

  1. А шта ако ја као наставник нећу да носим маску?Смета ми и гуши ме.

  2. A sta cemo sa zabranom da u zatvorenom prostoru nesme biti vise od pet osoba.Recice te bice razmak a ko ce to da kontrolise?Dezinfekcija u skoli da li sre ministre i krizni stabu da ce tetkice to sprovoditi prvo nece cistice prostor oko sebe a i tehnickine mogu to da postignu jer vise puta treba dezinfikovati kvake gelendere klupe stolice podove a posebna prica je sa toaletima i sanitarijama.
    I na kraju moje dete ide u osnovnu skolu koja je spojena sa gimnazijom i muzickom skolom preko 1500 ucenika bas ce biti dezinfikovano strasno ce biti.Ako se neko pita gde ima takva skola ima u Beogradu Rakovica deo Rakovice Labudovo Brdo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.