Naslovna Društvo COVID-19 Maska obavezna za učenike i zaposlene u školama od 1. septembra

Maska obavezna za učenike i zaposlene u školama od 1. septembra

1413
0

Za učenike i sve zaposlene u obrazovnim ustanovama maske će od 1.septembra, kada se učenici budu vratili u đačke klupe, biti obavezne. Zaposleni će ih nositi sve vreme boravka u školi, učenici po pravilima koje je preporučilo nadležno ministarstvo.  

Ilustracija, pexels.com

Na adrese osnovnih i srednjih škola ovih dana pristižu uputstva kako se pripremiti za predstojeću školsku godinu. Poštovanje higijenskih pravila odnose se kako za zaposlene u školama tako i na roditelje i učenike. Posebne preporuke upućene su osoblju koje u školama brine o higijeni učionica i ostalog školskog prostora i  njihovom ispravnog pranju i dezinfekciji.

U škole će nastavnici kao i svi zaposleni dolaziti sa maskama koje će biti u obavezi da nose tokom čitavog boravka u prostoru. Učenici će na nastavu dolaziti sa maskama a sa lica će ih skidati kada dođu do svojih školskih klupa. Odgovaranje i svaki razgovor moraće da vode pod maskama kao i pri svakom kretanju van klupe ili odlaska do toaleta. Roditelji će u svoj kućni budžet i pri kupovini školskog pribora morati da uračunaju i masku koja može biti hiruška ili platnena, a deca će morati pravilno da je koriste tako da pokrivaju i usta i nos.

Početak školske godine biće svakako u znaku edukacije svih zaposlenih u školama o načinu i značaju prevencije Kovid-19 u školskoj sredini. Prvi  septembar će za sve učenike biti posvećen ovoj temi, a nastavnici će učenike upoznati sa pravilima ponašanja dok borave u školi.

Glavna preventivna mera biće, kako najavljuju iz Ministarstva prosvete, provera telesne temeprature zaposlenih. Ovo će biti i obaveza svih roditelja da pre dolaska u školu deci kod kuće izmere temperaturu.

Do početka školske godine ostalo je nešto više od petnaestak dana i pred svima su novi izazovi i obaveze sa kojima se moraju upoznati. Ono što je u ovom trenutku neophodno su tolerancija i međusobno razumevanje kako bi se đaci sa što manje trauma vratili u svoje škole.