Naslovna Društvo Martina Neziri: Studiraću na svom maternjem jeziku i ostaću da radim u...

Martina Neziri: Studiraću na svom maternjem jeziku i ostaću da radim u Srbiji

2375
0

Minijature NG Portala: Učenici generacije školske 2020/2021. godine.

Svestrana maturantkinja koja u rukama već drži indeks Medicinskog fakulteta u Nišu, Martina Neziri, svojim zrelim razmišljanjima i patriotizmom koji je u njoj probudio otac i koji ona neguje, ali i  razvijenom empatijom prema ljudima, ostavlja jak utisak na sagovornika. Dve retke osobine koje mladi danas poseduju dobar su temelj da Martina postane lekar.

“Biologija je moja velika ljubav još od petog razreda osnovne škole i znala sam da ću se baviti nečim što će biti u vezi sa biologijom. Kako je vreme prolazilo znala sam da će to biti medicina. Sama medicina me je fascinirala time što ću ja moći da učim o sebi, učim o čoveku i mogućnostima koje čovekovo telo ima, bolestima koje nam prete, jednostavno da budem upoznata sa samom sobom. To je nešto što me drži sada. Ako nešto volite imate cilj i ljubav prema tom cilju, a sve to olakšava da konačno do cilja i dođete.”

Ova negotinska gimnazijalka je uspela pohađajući društveno-jezički smer da ponese priznanje učenika generacije i studiranje na Medicinskom fakultetu započne kao redovan student. Gimnazijskom uspehu se raduje jer do titule nije bilo lako doći.

“U neku ruku jeste iznenađujuće ali i nije neki faktor iznenađenja u mom životu jer ja se jesam trudila, ne konkretno zbog ove titule već nekog svog unutrašnjeg zadovoljstva koje dolazi nakon uspeha i tih nekih pozitivnih stvari u školi, ali normalno je da mi prija titula đaka generacije. Ponosni su roditelji pogotovo što sam ćerka jedinica pa sve to još više pojačava utisak”, kroz osmeh nam priča Martina i priseća se dana provedenih u Negotinskoj gimnaziji.

Učenje, veli, nije bio problem u proteklih godinu i po dana u vreme trajanja korone, ali  sama organizacija jeste, jer je bilo teško sam organizovati obaveze i slobodno vreme. Korona je, kaže, uskratila pogotovu maturantima lep srednjoškolski period odrastanja.

“Zbog trenutne situacije, nažalost, nisam bila u prilici da se takmičim iz biologije, ali su tu bila nadmetanja iz srpskog jezika, takmičenje iz ekologije, a nekako su posebni bili nastupi sa etno grupom “Marinika” i to je nešto što je obeležilo moje srednjoškolske dane. Bilo je zahtevno, gimnazija jeste zahtevna škola zbog tog pritiska opštosti. Svaki smer i svaki predmet zahteva određeno znanje iz svih predmeta, pa ako želite da budete pojedinačno uspešni morate da znate svaki predmet. Svaki dan je imao neku dozu smeha i po tome ću pamtiti srednju školu. U spomenar gimnazijskih dana staviću slike svojih prijatelja, slike sa časova jer su se tada preživljavale razne emocije, od toga da li će te profesor prozvati, do smešnih rečenica, slike iz dvorišta ispred zvučnika, slike kašnjenja u školu, jer ja sam baš kasnila”, sa osmehom govori Martina.

Ova uspešna devojka za  sebe kaže da je  “sve i svašta”, da je svestrana i da škola nije na prvom mestu već se trudi da ima društveni život i pametno iskoristi svo kvalitetno vreme. Ipak, studije će u godinama koje dolaze biti njen centar interesovanja. Sutra, kada završi Medicinski fakultet, Martina će nastaviti dalje ka internoj medicini.

“Studiraću na svom maternjem jeziku i ostaću da radim u Srbiji. Smatram da se najbolje znanje može steći kada se uči na svom jeziku i da kasnije uspostavljamo kontakt sa svojim sunarodnicima. Moja želja je da ostanem da radim u Srbiji jer ću tako najbolje i najbrže napredovati jer smo svi istog mentaliteta”, kaže Martina Neziri učenica generacije Negotinske gimnazije.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Ram za sliku Negotina 2”, koji je sufinansiran iz budžeta opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.