Naslovna Društvo COVID-19 Mart u Negotinu sa najviše obolelih od kovida

Mart u Negotinu sa najviše obolelih od kovida

1800
0

Poslednjeg dana marta laboratorijskim testiranjima, antigen i PCR metodom, prisustvo virusa korona od 52 uzoraka, potvrđeno je kod 21 osobe, čime se broj obolelih u martu popeo na 781, što je i najviše od početka epidemije kovida-19 u opštini Negotin.

pixabay.com

Pozitivan rezultat zabeležen je kod 40 odsto ispitanih i to kod 12 žena od 26 do 82 godine, kao i kod devetorice muškaraca od 49 do 82 godine.  U poslednja 24 časa na teritoriji opštine Negotin hospitalizovano je čak 15 pacijenata, jedan je upućen na dalje lečenje u Kovid bolnicu Kruševac, a tri su otpuštena iz bolnice, u kojoj se, lekari i medicinsko osoblje na tri kovid odeljenja brinu o ukupno 47 pacijenata sa upalom pluća. Na kiseoniku je 16 osoba.

U pedijatrijskoj kovid ambulanti pregledano je poslednjeg dana marta petoro dece, a u kovid ambulanti Medicine rada 58 osoba, od kojih je njih 25 po prvi put zatražilo pomoć lekara.

Mart je u odnosu na prethodnih godinu dana epidemije kovida u opštini Negotin okarakterisan kao mesec sa najvećim brojem obolelih, ali i velikim brojem preminulih od posledice virusne infekcije – 22. Podatak se, međutim, odnosi samo na preminule na kovid odeljenjima negotinske bolnice, ali ne i na umrle u tercijarnim ustanovama.

Virus korona potvrđen je kod 781 osobe. Među obolelima je bilo i dece i mladih od jedne do 19 godina.

Na Grudnom, Internom i Odeljenju neurologije u martu su hospitalizovane 173 osobe, dok je njih 38 zbog težih oblika bolesti upućeno u kovid bolnice: 30 u Kruševac, četiri u Sokobanju, tri u Batajnicu i jedna osoba u Niš.

U kovid ambulantama negotinskog Doma zdravlja obavljeno je 1.853 pregleda, od kojih 1.354 prva i 694 kontrolna, navodi se u izveštaju Zdravstvenog centra Negotin.