Naslovna FB Marko Stojanović: Čista umetnost kroz različite medije i Negotin kao inspiracija

Marko Stojanović: Čista umetnost kroz različite medije i Negotin kao inspiracija

1494
0

Marko Stojanović, vizuelni umetnik, svojom razgranatom i slojevitom grafikom posvećenom Mokranjcu i Negotinu, ponovo je i na 54. “Mokranjčevim danima” pokazao koliko mnogo onog “negotinskog” nosi na daleke prostore koji su mu inspiracija.

Marko Stojanović; Fotografija: Aleksandar Gligić

Stilizovana zvezda Marka Stojanovića, diplomiranog grafičkog dizajnera, “sačinjena od prepoznatljivog Mokranjčevog spomenika u Negotinu, njegove muzike i svetlosti koja zrači iz epicentra u Negotinu” krasi korice najnovijeg, 21. po redu Časopisa “Mokranjac”.

Njegovo likovno delo, u kojem pažljivi posmatrač otkriva i Mokranjčev rukopis sa partiture Šeste rukoveti, čuveni Rasov logotip, ali i bronzani spomenik Nebojše Mitrića, natpise sa programa Negotinskog pevačkog društva iz 1872. godine bio je deo vizuelnog identiteta festivala, kojim je Negotin još jednom, po 54. put prošlog septembra, podsetio na neprolaznost dela Stevana Stojanovića Mokranjca.

Fotografija: Aleksandar Gligić

I Marko Stojanović, po ugledu na slavnog prezimenjaka, nastoji da naučeno i doživljeno u svom mestu rođenja, pokaže svima kojima je umetnost način života, ali i da one kojima nije podseti na ono primarno, na lepotu, trenutak, zaustavljeno vreme…

Odrastanje u Negotinu, edukacija i atmosfera u Likovnoj školici koja je radila tokom devedesetih, bili su presudni za moje formiranje. Nikada neću zaboraviti “foru” kojom je Dragoljub Stajković malom Marku pokazao šta je to grafički dizajn – za nekoliko sekundi je napravio monogram od mojih inicijala i tako oblikovao čitav moj život. Zahvaljujući knjigama i pričom sa Dušankom (Botunjac), znao sam čitavu Istoriju umetnosti i kasnije je bez problema polagao u srednjoj, kao i na fakultetu”, kaže za NG Portal, Marko Stojanović, koji je u Negotinu završio Osnovnu školu, u Nišu Srednju umetničku, a u Novom Sadu grafički dizajn na Akademiji umetnosti.

Marko Stojanović, Eksteritorije XV, Beograd; 2018.

Prvu samostalnu izložbu “Hajduk Veljko VS Hamlet” Marko je priredio upravo u Negotinu. Rad “Novi goblen” koji je deo kolekcije Grada Beograda nastao je direktno inspirisan porodičnom kućom u Negotinu.

“Negotin je vrlo specifična sredina, kao neko udaljeno ostrvo – može vam se desiti da hodate mračnim ulicama i ne sretnete nikoga, ali i da u punoj sali Doma kulture čujete spektakularan koncert u okviru festivala. Sada sam tu skoro svakog meseca, uživam u dvorištu mirne, slepe ulice, gde pokušam da malo usporim vreme”, dodaje.

Marko Stojanović, Unearthed; Tirana, 2018

Ovaj mladi umetnik do sada je svoja dela izlagao ne samo u Negotinu i Beogradu, već i u Ljubljani, Skoplju, Singapuru, Londonu, Meksiku…

Nastupio je na beogradskom Oktobarskom salonu u izboru Loranda Heđija, nagrađen je na izložbi pozorišnog plakata i grafičkog dizajana Sterijinog pozorja za vizuelni identitet festivala „Infant“, našao se među pet nagrađenih finalista stipendije „Mangelos“, a Fondacija „Telenor“ otkupila mu je tri rada za zbirku savremene umetnosti.

“Imam par omiljenih klijenta kada je reč o dizajnu. Već godinama sarađujem sa portalom Pištaljka, to je tim neverovatnih ljudi koji pomažu uzbunjivačima, a nas informišu o mnogim stvarima koje inače nikada ne bi saznali. Ceo vizuelni identitet i sve njihove publikacije od početka dizajniram. Često se u njima, uz sudske presude i zakone, nalaze i moje fotografije. 2019. sam, nakon duže pauze, ponovo radio dizajn “Mokranjčevih dana” i moram da kažem da je to rešenje verovatno najbolja stvar koju sam uradio u dizajnu. Mnogo sam se radovao kada su saradnici iz Doma kulture bezpogovorno prihvatili ornament! Kada sam ove godine ušao u hol Doma kulture bio sam iznenađen koliko sam već puta oblikovao naš festival: za godišnjicu Mokranjčeve smrti posadio sam pšenicu u zemlju sa njegovog groba i fotografisao je za plakat, jedne godine su žene iz Negotina izvezle goblen koji smo koristili za rešenje, potom poster sa tekstom pisma koje Mokranjac ponizno šalje državnoj upravi… Od prvih džeparaca u osnovnoj školi sam poručio trostruki CD sa svim Mokranjčevim delima, imam dosta publikacija o njemu, i prosto obožavam festival – i taj sumanuti kontrast veoma malog mesta i veoma velikih večeri u okviru festivala”, kaže Marko.

Marko Stojanović, Eksteritorije XVI, Rim; 2018.

Njegovi radovi, priznaje, nastaju spontano i intiutivno. Kako ističe, nekad mesecima kasnije pronađe u nekim arhivskim folderima fotografije i shvati “da ima rad/seriju”.

“Takav trenutak “prosvećenja” je neopisiv i do njega obično dolazi u trenucima dokolice/harmonije. Bavim se vrlo različitim stvarima; čistom umetnošću kroz različite medije – poslednjih godina najviše kroz fotografiju, ali bilo je tu i goblena, hrane, objekata… Sa druge strane svakodnevno se bavim oblikovanjem publikacija, logotipa…”

Marko Stojanović, Unearthed; Barselona, 2019.

U 2019. njegove radove mogla je da vidi i šira javnost u Barseloni i Beogradu, gde su u avgustu na izložbi „Eksteritorije“ bile izložene Stojanovićeve fotografije iz istoimene serije.

“Nije lako producirati izložbe u našoj zemlji, zato često pravim pauze u izlaganju. Ipak, 2019. sam imao čak dve samostalno izložbe – jednu u Barseloni, u kojoj sam dva meseca bio na rezidencionalnom programu, i drugu u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. To je bila moja najkompleksinija i najbolja izložba do sada. To je rad koji je nastajao par godina, na putovanjima od Njujorka do Ho Ši Mina. Nazvana “Eksteritorije”, izložba je bila sastavljena od dvadesetak fotografija različitih formata i isto toliko malih objekata uparenih sa svakom od njih. Ovaj rad je bio predstavljen na celoj strani u “Politici”, a na desetak strana predstavljen je i u prvom broju magazina “East European Photography” iz Berlina. Pored te dve izložbe, dizajna celog festivala “Mokranjčevi dani”, dizajna konferencije povodom 20 godina od bombardovanja RTS-a, moja fotografija je bila i na naslovnoj strani magazina o savremenoj fotografiji u Ljubljani – bila je to vrlo uspešna godina”, kaže Marko Stojanović.