Naslovna Kultura Marko Louis: Publika zna moje pesme, to mi je najveći kompliment

Marko Louis: Publika zna moje pesme, to mi je najveći kompliment

548
0

Marko Louis, dobro je zagrejao dlanove i grla posetilaca prvog letnjeg festivala „Dan vina i lepog raspoloženja“ na Rajačkim pivnicama. U publici su se, pored Krajinaca, našli i ljubitelji njegove muzike i vina iz susednih gradova, ali i cele Srbije.


Večeras u Beogradu nastupa na jedinstvenom muzičkom događaju „Urban Sessions“ na platou kod Spomenika Pobedniku, a za koji dan publici će predstaviti novi, ovoga puta dečiji, album.

„Prvi put sam na Rajačkim pivnicama, ovo je stvarno magično mesto. Mi smo se upoznali sa Rogljevačkim kada smo tamo nastupali pre osam godina, ali možda mi je ovde još bajkovitije.  Tu su te kamene kućice jedna pored druge i imam osećaj kao da sam izašao iz nekog Kusturičinog filma. Žao mi je što nismo imali šansu da stignemo malo ranije i da uživamo i preko dana sa ljudima koji ovde drže svoje pivnice. Stvarno je prelepo, koncert je bio sjajan, atmosfera predivna, poneo me je ceo taj ambijent i svirali smo uz raspoloženu publiku preko dva sata. Lepa su ovo dešavanja, a rekao sam i na koncertu da sam oduševljen nazivom samog festivala „Dan vina i lepog raspoloženja“, toliko da smo poželili da nam u ličnim kartama, uz ime i prezime, svima piše i lepo raspoloženje“, podelio je sa nama prve impresije Marko Louis.

O publici sve najbolje, kaže, zna njegove pesme i to mu je najveći kompliment. Horski su se pevale i kompozicije koje je tokom svoje karijere snimio njegov otac, legendarni Ljubiša Stojanović Louis, a Marko ih na svoj način obradio poput: „Cveće cafnalo“, „Vranjanka“, „Neverno plavo oko“, a poseban dar svim posetiocima koncerta bilo je izvođenje pesme „Raslo mi je badem drvo“ iz Mokranjčeve Šeste rukoveti kojom je završio koncert.

Nastupe u Krajini, Marko Louis uvek doživljava sa posebnom emocijom, između ostalog i zato što njegov rođeni stric sa porodicom živi u Negotinu.

„Dragan je došao na koncert, bilo mi je stvarno nekako toplo oko srca i vrlo emotivno saznanje da je i on u publici. To je jedna posebna stvar svakako, tu mi je krv, tu su geni, tu je sve…“

Marko slovi za jednog od najdarovitijih i veoma vrednih muzičara koji je svoja, do danas, četiri albuma, objavljivao na nekih godinu i po dana želeći da svaki od njih dobije svoj zasluženi prostor.

Uz Marka, u bendu od 2008. godine sviraju: gitaristi Nikola Jezdić Pindo i Vlada Jovančić, basista Dušan Bogović Geri, bubnjar Uroš Tadić i trubač Vladimir Jovanović, a od 2015. godine u duvačkoj sekciji su još dvojica muzičara, trubač Darko Dimitrijević i saksofonista i klarinetista Ivan Stamenković. Zanimljivo je da su njih dvojica bili đaci negotinske srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

„Ovo je bilo leto sa, do sada, najviše naših koncerata, svirali smo u Srbiji i u Crnoj Gori. Mogu da se pohvalim da smo ih u jednom trenutku imali 17 za 20 dana. To je stvarno velika stvar! Rajac je tako bio, ono što se kaže, šlag na tortu a „cherry on top“ biće beogradski koncert. Ne mora da znači da je ovo kraj sezone, imamo dosta ponuda ali svi čekaju kakve će biti mere, šta kaže struka. Predstoji nam koncert u Pančevu koji je zbog lošeg vremena pomeren za 24. septembar a u planu su Sremski Karlovci, Novi Sad, Niš… Videćemo već.  Koliko god da je 2020. godina bila teška, bila je i uspešna za moju muziku, u njoj se sve krčkalo, pripremalo i zato je ova godina novih pobeda“, kaže Marko Louis.

Album „Sloboda“ nastao je pre nego što je krenula pandemija, a prvi album za decu početkom ove godine. Paralelno je radio i na još jednom svom albumu, čije se objavljivanje očekuje 2022.

Album za decu pod nazivom „Ja se zovem Slon“ izlazi za koji dan i biće promovisan 12. septembra na Dečijem sajmu u Beogradu u saradnji sa dr Milkom. To je sedam potpuno novih dečijih pesama i jedva čekam da ih podelim sa onom pravom ali i sa „starijom decom“. Reč je o autorskim pesmama koje su nastajale u saradnji sa prijateljima i kolegama, inače koautorima i autorima pesama na mojim dosadašnjim albumima. CD će biti podeljen na Sajmu, a uskoro će naravno biti dostupna i digitalna varijanta. Između 12. i 13. septembra pojaviće se i animirani spot koji će pratiti ovaj album, a želja mi je i da se objavi ilustrovana knjiga sa tekstovima i notama. Tokom septembra bi sve to trebalo onako baš da se rascveta“, sa neskrivenom radošću govori Marko Louis.

U trenutku kada je završavao snimanje albuma za decu, njegova Zola imala je tek 12 dana, tako će ona, veruje, učestvovati na nekom od sledećih. Zato na ovom, pored Tatjane, ćerke njegove rođene sestre Maje Louis, peva i Markov sin Dima.