Naslovna Krajinske vinjete Marinika – deset godina ljubavi i posvećenosti

Marinika – deset godina ljubavi i posvećenosti [VIDEO]

590
0

Etno grupa „Marinika“  obeležila je sjajnim koncertom na sceni Doma kulture „Stevan Mokranjac“ prvu deceniju svog uspešnog rada, krunisanu brojnim nastupima i nagradama.

Solistički koncert Etno grupe „Marinika“ povodom 10 godina postojanja; Foto: Radomir Milošević

U prvih deset godina postojanja Etno grupa „Marinika“  nanizala je biografiju kakvom se retko koji sastav koji se bavi tradicionalnom muzikom može pohvaliti.

Čak 45 devojaka odnegovala je „Marinika“, neke su završile studije muzike, druge studiraju, ali svake godine, bez obzira što mnoge od njih odu, „Marinika“ zvuči sve zrelije i raskošnije.

“Sve devojke koje su prošle kroz grupu iako se većina njih ne bavi profesionalno muzikom, vole da pevaju i svakako je to postao jedan deo njih, a to znam zato što mi same o tome pričaju. Tu su i naslednice, neke od njih su i koleginice postale, kao što su Magdalena Antić koja je završila solo pevanje, Milena Živković koja je završila Akademiju teoretski smer, a ima ih koje studiraju, na primer Jana Čeklanović, studira violinu, Marija Stanojević solo pevanje. Zaista se nadam da je naša tradicionalna muzika negde i deo njihovog muzičkog izražaja”, kaže Danijela Marković, idejni tvorac Etno grupe „Marinika“.

Ohrid, Kiten (Bugarska), Prag, Beč, ali i Beograd, Kladovo, Brestovačka banja, Turn Severin samo su neki od gradova koje je “Marinika” pohodila. Samo ove godine osvojile su dve nagrade, prvu na Vokalno etno festivalu mladih u Negotinu i drugu na Saboru “Belo Lenče” u Vranju.

„Mnogo je toga stalo u ovo kratko vreme, mnogo nastupa, pesama. Tu su i neke nagrade na koje smo jako ponosne. Mnogo toga ima da se kaže, ali mislim da je najvažnije reći da je taj rad sa mladima na očuvanju naše muzičke tradicije bio cilj kada sam osnivala ovu grupu i nadam se da sam u tome uspela zajedno sa ovih 45 devojaka, koliko ih je prošlo kroz grupu“, dodaje Markovićeva.

Želeći da publici predstavi ono što “Mariniku” i krasi, a to su raskošni aranžmani, svoje obrade, višeglasno pevanje i svakako zanimljiv repertoar na srpskom i vlaškom jeziku, Danijela Marković opredelila se da solistički koncert povodom desetogodišnjice postojanja ove etno grupe, upriliči uz učešće sadašnje, ali i ranijih postavki “Marinike”.

Foto: Radomir Milošević

Na sceni Doma kulture njih 20, sa solistima Miljanom Bogić, Magdalenom Antić, Danijelom Jaćimović, Tamarom Paunović, Marijom Stanojević, Milenom i Danijelom Marković, izvelo je program satkan od najlepših balada vlaške muzike, poput Dunerje, Dunerje, Nadojna, Ma fakut muma frumosa, Iuane, iuane i druge, ali i bisera srpskog muzičkog nasleđa: Rasti, rasti moj zeleni bore, Čije je ono devojče, Marijo, bela kumrijo

Iako je publika navikla da ih sluša a-kapela, ovoga puta su se za muzičku pratnju pobrinuli i muzičari Danilo Perković (klavir), Vladimir Vasiljević (klarinet), Dejan Anđelović (perkusije), Neša Danilović (kontrabas).

“Koncert je poklon našem gradu i našim sugrađanima, a svakako našoj mladeži sve u nadi da naša muzika traje i živi. Nadam se da ćemo i u godinama pred nama istrajati na tom putu, da će biti zainteresovanih za naše tradicionalno pevanje, da će se to širiti kao talas, kao kamenčić kad se baci u vodu”, ističe Danijela Marković.