Naslovna Društvo Manifestacija “Noć istraživača” u Negotinu okupila zaljubljenike u nauku, književnost, robotiku

Manifestacija “Noć istraživača” u Negotinu okupila zaljubljenike u nauku, književnost, robotiku [Foto]

318
0

Osnovna škola “Branko Radičević” ugostila je mlade istraživače iz različitih oblasti u okviru manifestacije  “Noć istraživača“.

Lego roboti, interaktivne bajke, eksperimenti iz oblasti hemije, fizike, promocija žena naučnika privukli su pažnju posetilaca manifestacije “Noć istraživača”  koja  se i ove godine održava u  Osnovnoj školi “Branko Radičević” .

„Jako smo zadovoljni što smo ugostili mlade istraživače iz različitih oblasti. Zahvaljujemo na podršci kolegama iz organizacije “Noć istraživača” iz Zaječara i svima koji su se pridružili proslavi nauke“, kaže za NG portal Dragan Đukić, direktor škole.

Gosti Negotina  bili su članovi Dečijeg centra iz Zaječara  koji su predstavili projekat  “Ženski potpis”, a koji se bavi naučnicama koje su dale veliki doprinos razvoju čovečanstva u različitim oblastima, ali su ostale u senci.

„Projekat promoviše žene naučnice iz čitavog sveta koje su nepravedno ostale u senci. Među njima je Ksenija Atanasijević, prva žena u Srbiji doktor nauka. Koliko je ona značajna govori podatak da se njeno ime nalazi u enciklopediji Britanika gde je definišu kao ključnu osobu za razumevanje  misli Đordana Bruna. Predstavljamo i Maju Materić, koja danas živi u  Americi. Doktorirala je robotiku, pedijatriju i neurologiju. Ovo je projekat koji putuje Srbijom, pogotovu istočnim delom. Projektom smo pokrenuli i inicijativu potpisivanja razglednica sa likom znamenitih žena koje ćemo uputiti ministarstvima kako bi se ove žene koje su svojim radom i delom to zaslužile ušle u udžbenike“, uvodi nas u priču Matija Vrska, predstavnik Dečijeg centra i dodaje:  „Odlična je organizacija u Negotinu, jako su nas lepo primili.  Bili smo i prošle godine  i  na odličan prijem nailazimo svaki put.“

Posebnu pažnju privukao je četvoročlani tim koji je predstavio robote.

„Predstavljamo se lego robotima. Veoma je zanimljivo i nama koji smišljamo robote i programe, a kamoli posetiocima. Mi se već dugo bavimo robotikom, išli smo na takmičenja. Danas smo jako lepo primljeni od strane učenika, a prilika je pružena i nama da vidimo zanimljive oglede“, kaže za naš portal Danica Vasiljević, koja ne krije svoje oduševljenje dok učenike uvodi u svet robotike.

Pored gostiju, posetiocima su se predstavili učenici škole domaćina eksperimentima iz fizike, hemije, ali i radovima iz likovne kulture i ostalih popularnih oblasti.

Pažnju posetilaca privukle su i interaktivne enciklopedije Narodne biblioteke “Dositej Novaković”,  kao i radovi studenata sa Visokoškolske jedinice u Negotinu, Učiteljskog fakulteta u Vranju.