Naslovna Kultura Manifestacija “Muzeji za 10” i u Negotinu

Manifestacija “Muzeji za 10” i u Negotinu

206
0

U Muzeju Hajduk Veljka otvorena je izložba slika Radislava Trkulje i priređen je koncert kamernog ansambla “Duo Perfetto”.

Danijela Matović, viši kustos Muzeja rudarstva i metalurgije i Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine

Muzej Krajine tradicionalno je i ove godine deo nacionalne manifestacije “Muzeji za 10”  koja se održava u našoj zemlji do 19. maja pod geslom „Muzeji, održivost i blagostanje”.

Manifestacija “Muzeji za 10” nacionalna je muzejska inicijativa koju koordinira Nacionalni komitet ICOM Srbija, osmišljena sa idejom bliže saradnje i zajedničkog nastupa muzeja u Srbiji sa ciljem efikasnijeg rada, veće vidljivosti, kao i čvršće povezanosti s lokalnom zajednicom.

U tom cilju je negotinski Muzej Krajine u saradnji sa kolegama iz Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru predstavio Negotincima deo stvaralačkog opusa akademskog slikara Radislava Trkulje, rođenog Kladovljanina, počasnog građanina Negotina kojem je posvetio deo svoje umetničke karijere i darivao mu 20 likovnih dela koja se čuvaju u Legatu u kompleksu Mokranjčeve rodne kuće.

Duo Perfetto

Publika u galeriji Muzeja Hajduk Veljko bila je u prilici da vidi Trkuljin “Zapis o Boru” i dela koja pripovedaju o površinskom kopu, rudniku i brojnim prepoznatljivim motivima grada bakra, na izložbi koju je priredila Danijela Matović, viši kustos i istoričar umetnosti Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru.

Reč je o delima koja je Trkulja naslikao kada je 1968. godine na poziv Rudarsko topioničarskog basena boravio u Boru, radeći slike većeg formata.

Izložbu su svojim nastupom uveličali i Vesna Janssens na violini i Dušan Stojanović na violončelu, članovi kamernog ansambla “Duo Perfetto”.