Naslovna Kultura Manifestacija “Muzeji za 10” i u Negotinu i Kladovu

Manifestacija “Muzeji za 10” i u Negotinu i Kladovu

279
0

Manifestacija „Muzeji za 10“ sa temom „Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse“ od 12. do 18. maja održava se u 50 naselja širom Srbije i u više od 90 muzeja i drugih institucija, a svoj program pripremili su i Muzej Krajine u Negotinu, kao i Biblioteka “Centar za kulturu” u Kladovu u saradnji sa tamošnjim Arheološkim muzejom Đerdapa.

Detalj sa izložbe „Obrenovići u zbirkama Muzeja Krajine”

Negotinski Muzej Krajine nešto skromnije nego ranijih godina, zbog dobro poznatih okolnosti vezanih za globalnu pandemiju virusa korona, učestvovaće na manifestaciji “Muzeji za 10” u okviru koje se obeležavaju i Evropska noć muzeja, Međunarodni dan muzeja i Nacionalna nedelja muzeja.

Tokom manifestacije “Muzeji za 10” od 12. do 18. maja moći da vide izložbu “Obrenovići u zbirkama Muzeja Krajine”, koja će biti dostupna pojedinačnim posetama u Muzeju Hajduk Veljka, Todorčetovom konaku, a za 15. i 18. maj predviđene su i online prezentacije dva nova naslova u izdanju negotinskog muzeja za decu.

“U Muzeju imamo bogatu zbirku koja je vezana za dinastiju Obrenović, kao i dva portreta: Miloša Obrenovića koji je radio Pavle Čortanović i portret kneza Mihaila Milisava Markovića i oni čine okosnicu ove izložbe. U subotu 15. maja predstavićemo knjigu za decu o Hajduk Veljku autora Vesne Janjić, a 18. maja i publikaciju o Stevanu Mokranjcu čiji je autor naša istoričarka umetnosti Vesna Nikolić”, kaže Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Izložba „Vekovi Fetislama“, detalj

Biblioteka “Centar za kulturu” u Kladovu u saradnji sa Arheološkim muzejom Đerdapa na manifestaciji “Muzeji za 10” učestvuju programom “Vekovi Fetislama” u susret obeležavanju pet vekova od podizanja Tvrđave Fetislam (1524 – 2024).

“Decenijska saradnja ove dve ustanove kulture ogleda se u mnogobrojnim zajedničkim aktivnostima. Ove godine, po prvi put, nastupaju zajedno sa izložbenim programom „Vekovi Fetislama“. Izložba predstavlja samo jedan korak u prezentaciji dosadašnjih arheoloških rezultata istraživanja kasnosrednjovekovne i novovekovne tvrđave Fetislam, kao i života u periodu koji prethodi osnivanju utvrđenja”, kaže Žaklina Nikolić, direktorka kladovske biblioteke.

Ova foto-dokumentaciona izložba će posetiocima biti dostupna od 12. do 18. maja u galeriji Biblioteke „Centar za kulturu“, kao i u prostoru Male sale Arheološkog muzeja Đerdapa u Кladovu.