Naslovna Društvo Manifestacija “Dan Dunava” okupila brojne Negotince

Manifestacija “Dan Dunava” okupila brojne Negotince

1001
0

Udaljena samo desetak kilometara od Negotina, kusjačka plaža, okupila je na sada već tradicionalnoj manifestaciji “Dan Dunava” brojne Negotince i zaljubljenike u najveću evropsku reku.

Ekipa „Ristići – Dunavske sirene“ iz Zaječara

Turistička organizacija, Udruženje ribolovaca „Timok“ i Sportski savez, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave potrudili su se da na pravi način promovišu prirodne vrednosti ovog kraja i potencijal Dunava, pa tako mi ovoga puta nije izostala mini regata od Mihajlovca do plaže na Kusjaku sa dvadesetak plovila i brojnim posadama.

Za najveseliju posadu proglašena je ekipa “Rubi” iz Knjaževca, dok je titulu najšarmantnije ekipe “Dana Dunava” poneli “Ristići – Dunavske sirene” iz Zaječara.

Najbolji mladi ribolovci opštine Negotin

Deseto po redu obeležavanje Dana Dunava, koje je prošle sedmice odloženo zbog kiše, započelo je kusjačkoj plaži takmičenjem mladih ribolovaca u kojem su, u kategoriji dece do 14 godina trijumfovali: prvoplasirani Mihajlo Radulović, drugoplasirani Stefan Vagajić i trećeplasirani Lazar Popović.

U kategoriji pionirki najbolje su bile sestre Vanja i Dunja Petković, koje su zauzele prvo, odnosno drugo mesto, dok je Jovana Radulović bila trećeplasirana.

Treba reći da je osmogodišnji Mihajlo Radulović upecao 750 grama ribe, čak 120 grama više od drugoplasiranog.

Žiri degustira riblju čorbu

Jednaku pažnju posetilaca pobudio je i „Kusjački kotlić“, takmičenje u pripremanju riblje čorbe na kojem je, u konkurenciji od čak 18 timova, pobedila ekipa „Mindazuki“ Aleksandra Janevskog iz Vražogrnca kod Zaječara.

Žiri u sastavu: Miroljub Ilić, vlasnik restorana „Mikis“ iz Landskrona u Švedskoj, Slađan Cvetković, kuvar iz Vranja i negotinski kuvar Toza Andrić, drugu nagradu dodelili su ekipi „Perke“ Milana Perovića iz Negotina, a treću ekipi „Tasa“ Darka Tasića, takođe iz Negotina.

Svakoj od nagrađenih ekipa organizatori su uz diplome uručili i pehare, a pobedničkoj i kotlić.

Najzanimljivija bila je prezentacija sportova na vodi i takmičenje u veslanju na kojoj je titulu najuspešnijih ponela ekipa „Police“ iz Češke u sastavu Zdenjek Tlamicha i Tomas Brezny.

Ekipa „Rubi sokovi“ iz Knjaževca

Drugo mesto osvojili su „Rubi sokovi“iz Knjaževca, otac i sin  Miodrag i Ivan Pavlović, dok je treća nagrada pripala, takođe, dvojcu iz Češke, ekipi „Labemfurt“, u sastavu: Yiri Štaud i Premek Samšinak.

A u „Angelininom konaku“ Verice Žikić najmlađi su uživali u još jednoj kreativnoj radionici mr Dragane Jaćimović i u izradi suvenira.

Naravno, inspirisao ih je Dunav, pa su mnogi svoje suvenire i radove ukrašavali školjkicama, raznobojnim trakama, bubamaricama, gliterima i svime čime ih je mašta već dotakla.

U izradi suvenira jednako su uživali i stariji, a među učesnicima je bilo i onih koji su došli iz Kanade, Norveške, Futoga, kao i najdraži gosti, članovi hora „Vivak“ Dragane Marinović Simonović.

Grupa „Play on“ iz Negotina

U vodi su, ipak, uživali podjednako svi prisutni, a najviše deca, kojima će definitivno Dunav ovog leta obeležiti raspust.

Osim u kupanju, mnogi su uživali i u vožnji katamaranom Turističke organizacije Negotin, a oni na obali u svirci bendova negotinskog Play on i Hunky Dory iz Majdanpeka.