Naslovna Događaji Manifestacija ”Čitalačka značka” okupila ove godine sto učesnika

Manifestacija ”Čitalačka značka” okupila ove godine sto učesnika

337
0

Narodna biblioteka “Dositej Novaković” već deset godina organizuje manifestaciju “Čitalačka značka” koja za cilj ima afirmaciju čitanja, pisanja i negovanja govora. Sinoć su dodeljene nagrade najuspešnijim piscima, ilustratorima i govornicima.

Na dečijem odeljenju biblioteke Narodne biblioteke “Dositej Novaković” vrvelo je sinoć jer su učenici osnovnih škola opštine Negotin ispunili prostor u iščekivanju ko će ove godine poneti jednu od nagrada iz oblasti pisanja, ilustrovanja i govorništva u okviru manifestacije “ Čitalačka značka”.

Jubilarna, deseta po redu “Čitalačka značaka” okupila je sto učesnika i pred žirijem: Radojkom Plavšić i Nevenom Živanović, profesorkama srpskog jezika i Draganom Jaćimović, magistrom likovnih umetnosti našlo se i sto dnevnika koje je trebalo pregledati i oceniti. U godini jubileja organizator programa biblioteka “Dositej Novaković” podelila je 50 nagrada u tri kategorije.

Najviše nagrada podeljeno je u kategoriji Nagrađeni pisci. Prvo mesto su podelili Todor Pejčić iz škole “Vera Radosvaljević” i Milan Aleksić iz škole “Vuk Karadžić”. Drugu nagradu je dobila Milica Todorović iz škole “Branko Radičević” dok su treću nagradu podelili Jakša Jovanović i Mara Žikić iz Osnovne škole “Vera Radosavljević”.

U ovoj kategoriji su pohvaljeni: Staša Lukić i Aurelija Žurkić iz škole “Vera Radosavljević”, Lena Balucić i Anđela Ilić iz OŠ “Branko Radičević” kao i Sava Kiricojević iz OŠ “Vuk Karadžić”.

U uzrastu trećeg i četvrtog razreda Lena Aleksov iz OŠ “Vera Radosavljević” i Lazar Stevanović iz OŠ “Stevan Mokranjac” u Kobišnici, podelili su prvo mesto u kategoriji nagrađenih pisaca. Po oceni žirija drugo mesto su ravnopravno podelili: Stefan Ivašković iz OŠ “Vera Radosavljević”, Miloš Lazić iz OŠ “Branko Radičević” i Mina Milivojević iz OŠ “Vuk Karadžić”.

Trećenagrađeni učenici su: Elena Nikolić iz OŠ “Vera Radosavljević” i Dajana Čumpujerović, iz kobišničke škole “Stevan Mokranjac”. Pohvaljen je Tadija Kiridžić iz škole “Vera Radosavljević.

U uzrasnoj kategoriji od petog do osmog razreda prvu nagradu dobila je Danica Filidžanović iz škole “Vera Radosavljević”, drugu Dana Stanojević iz OŠ “Branko Radičević” a treću Maša Vujović iz škole “Vuk Karadžić”.

Pohvale su uručene: Marku Njagojeviću iz škole “Branko Radičević” i Leni Milosavljević iz škole “Vuk Karadžić”.

Kategorija Poštovani ilustrator je omiljena disciplina u kojoj učenici iskazuju svoju kreativnost, likovno umeće i maštovitost.  U kategoriji najmlađih, prvog i drugog razreda, podeljeno je najviše nagrada. Prvu su podelili: Vukašin Todosijević iz škole “Vera Radosavljević“ i Jana Grujić iz OŠ “Vuk Karadžić”.

Druga nagrada je uručena Teodori Tasić i Danici Ivković iz škole “Branko Radičević” a iz ove škole dolaze i treće nagrađeni učenici Kosta Spasić i Dunja Banković.

Žiri je pohvalio: Mariju Nikić iz škole “Vera Radosavljević” kao i Jovanu Hanu Kožicić, Lenku Kesegić i Vanju Stanimirović iz škole “Vuk Karadžić”.

U uzrastu trećeg i četvrtog razrera prvo mesto osvojila je Nina Stošić a drugo Una Pavlović iz škole “Vera Radosavljević”. Treću nagradu je dobila Daša Aćimović iz OŠ “Branko Radičević”, dok je pohvala uručena Nemanji Ivanoviću iz kobišničke škole “Stevan Mokranjac”.

Uspešni su bili i ilustratori u starijem uzrastu, od petog do osmog razreda, a najuspešnija među njima Nađa Vučinić iz škole “Vera Radosavljević”. Drugo mesto pripalo je Vanji Marinović, a treće Dunji Stanimirović iz škole “Branko Radičević”.

Pohvaljeni su: Staša Vujović iz škole “Vuk Karadžić” i Marta Marković iz škole “Branko Radičević.

Govorništvo, jedna od najtežih kategoriji od učesnika traži da se pravilno izražavaju i budu spremni da odgovore na pitanja žirija. U najmlađoj kategorji tom zadatku je najbolje odgovorila Sofija Firulović iz škole “Vuk Karadžić”. Drugo mesto je osvojio Mihajlo Stojanović iz škole “Branko Radičević” a treće Todor Pejčić iz škole “Vera Radosavljević.

Pohvaljeni su: Valerija Marinović iz škole “Branko Radičević” i Ilija Dimitrijević iz škole “Vuk Karadžić”.

U kategoriji učenika  trećeg i četvrtog razreda prvo mesto osvojio je Viktor Jović iz škole “Branko Radičević”, drugo Nemanja Ivanović iz škole “Stevan Mokranjac” u Kobišnici a treće Stefan Ivašković iz OŠ “Vera Radosavljević”. Pohvaljena je Mina Milivojević iz škole “Vuk Karadžić”.

U ovoj disciplini nadmetali su se i učenici starijeg uzrasta. Prvo mesto osvojila je Lena Milosavljević iz OŠ “Vuk Karadžić, drugo Danica Filidžanović iz škole “Vera Radosavljević” a treće Dana Stanojević iz OŠ “Branko Radičević”. Pohvala je uručena Marku Njagojeviću iz škole “Branko Radičević.

U proteklih deset godina sa polica biblioteke na dečijem odeljenju pozajmljeno je i pročitano 5.000 naslova, napisano 900 dnevnika i nagrađeno 400 učenika u konkurenciji njih hiljadu koliko je učestvovalo u okviru manifestacije “Čitalačka značka”.

“Cilj “Čitalačke značke” je razvijanje i širenje čitalačke kulture mladih. U proteklih deset godina mi smo radili na popularizaciji knjige koja svakog od nas vodi na najlepša i najčudesnija putovanja, bogati jezik, razvija maštu. Zaista smo srećni da smo uspeli da umnožimo broj naših korisnika, da motivišemo decu da rade i stvaraju, ali i nastavnike da ih podrže u svemu tome. Čestitamo svim nagrađenim ovogodišnjim učesnicima, kao i svim učenicima koji ne odustaju od čitanja, pisanja i stvaranja, jer knjiga je zaista naš najbolji drug”, rekla je za NG Portal, Maja Manić, diplomirani bibliotekar.