Naslovna Društvo Mali maturanti sutra ponovo u svojim školama

Mali maturanti sutra ponovo u svojim školama

357
0

Sutra počinje pretfaza ovogodišnjeg završnog ispita za male maturante. Nakon onlajn probe male mature, osmaci će u utorak 2. juna rešavati probni test iz matematiike ovoga puta  u svojim školama.

Više od 66 hiljada osmaka iz cele Srbije tokom vanrednog stanja uvedenog zbog bolesti kovid-19, rešavalo je probni test završnog ispita iz matematike, srpskog jezika i kombinovanog testa.

U otežanim uslovima loše konekcije na portal koji je bio otvoren za rešavanje probnih testova, učenici su bili u prilici da se upoznaju sa tipovima zadataka koji će rešavati ove godine na završnom ispitu.

Minstarstvo prosvete je zato odlučilo da ponovi probno testiranje, ovoga puta dolaskom u školu i rešavanjem testa iz matematike.

„Učenici će 1. juna doći u školu, dati knjižicu da pečatiraju sliku. Nose dva testa kući –maternji jezik i kombinovani test, pogledaće tipove pitanja da osete test. Drugog juna to donose u školu i rade matematiku po modelu koji je sličan prošle godine“, kazao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Završno testiranje osmaka biće održano po već utvrđenom kalendaru, 17, 18. i 19. juna od 9 do 11 časova. Iz nadležnog ministarstva poručuju da su testovi već odštampani i da su na bezbednom mestu.

Ove godine testove donose inspektori u prisustvu predstavnika Školske uprave, a učenici će ih rešavati, ističu u Ministarstvu prosvete, u ambijentu gde je prepisivanje svedeno na minimum. Rešeni testovi se potom skeniraju u školskim upravama a njihov pregled se vrši preko posebnog softvera.

Zaposleni u osnovnim školama se već danima pripremaju za povratak i prijem učenika pod posebnim uslovima i primenjuju mere kako bi njihov boravak u učionicama bio bezbedan. Sem osmaka u svoje škole se mogu vratiti i svi učenici od petog do sedmog razreda koji žele da poprave ocene.