Naslovna Društvo Mali maturanti rešili i treći test završnog ispita

Mali maturanti rešili i treći test završnog ispita

112
0

U osnovnim škola u Srbiji danas je rešavanjem trećeg izbornog testa, 66.970 osmaka zaokružilo svoje osmogodišnje školovanje. Završni ispit u 11 škola opštine Negotin polagalo je 179 malih maturanata.

Budući srednjoškolci reševali su protekla tri dana tri testa kao deo završnog ispita čime su potvrdili da su završili osnovnu školu.

Na završnom ispitu učenik ne može da “padne” ali su bodovi sa sva tri testa važni zbog upisa u srednju školu, naročito onu u kojoj je prag bodova za upis visok.

Na testovima učenik može da ostvari maksimalnih 40 bodova, 14 iz srpskog jezika i matematike, kao i 12 iz izbornog predmeta, dok ostvaren uspeh na kraju šestog, sedmog i osmog razreda nosi ukupno 60 bodova.

I ove godine su podeljena mišljenja učenika o težini testova koji su rešavali, ali je srpski jezik, po oceni većine bio teži. Od osmaka se tražilo razumevanje pročitanog teksta i njegova analiza dok je najmanje bilo pitanja iz gramatike.

Preliminarne liste sa rezultatima sa ovogodišnjeg završnog ispita biće poznate u subotu 22.juna i objavljene u matičnim školama kao i na portalu Moja srednja škola i istog dana osmaci će moći da podnesu prigovor na rezultate.

U utorak 25. juna biće poznati konačni rezutati završnog ispita a 26. i 27. juna popunjavaće se lista želja.

Konačan raspored po školama biće poznat 2. jula kada i počinje upis u srednje škole i ove godine je to moguće uraditi elektronski.

U Srbiji mesta ima za 72.522 mala maturanta, a test je ove godine polagalo njih 66.970.