Naslovna Hronika Malajničani hitno transportovani na VMA: Pojeli najotrovniju gljivu

Malajničani hitno transportovani na VMA: Pojeli najotrovniju gljivu

869
0

Deda i unuk iz Malajnice hitno su transportovani za Beograd u Nacionalni centar za kontrolu trovanja (NCKT) na Vojnomedicinsku akademiju zbog  trovanja zelenom pupavkom.

Zelena pupavka, foto: Wikipedia

Dvojica muškaraca, Vojislav A. (86) i Slađan A. (31), deca i unuk iz Malajnice, primljeni su 9.jula sa simptomima trovanja u negotinski Zdravstveni centar, ali su zbog loše kliničke slike hitno transportovani u Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA.

Prvi je pomoć potražio unuk, koji je bio u naročito teškom stanju, sa laboratorisjkim nalazima “patoloških hepatograma i analiza azotnih materija u krvi”,  jer je, saznajemo, i više gljiva pojeo, a nakon toga je u ZC Negotin došao i deda koji je takođe imao simptome trovanja, ali u manjem stepenu od unuka.

Inače, reč je o jednoj od najotrovnijih pečuraka, kod koje sušenje i termička obrana ne utiču na otrovnost.

Kako saznajemo pečurke je ubrao deda misleći da su jestive. Pomešavši ih sa jajčarama, iz familije pupavki, koje spadaju u red najukusnijih gljiva.

Nažalost, zelena pupavka, poznata i pod imenom gomoljača, ga je zavarala, jer ova gljiva postoji u varijantama bele, smeđe i žute boje.

U Zdravstvenom centru Negotin apeluju na građane da se uzdrže branja i konzumiranja gljiva ukoliko nisu dovoljno stručni da ih prepoznaju.