Naslovna Kultura Mala škola opere „ d’Iva“ ustanovila specijalne nagrade i dodelila...

Mala škola opere „ d’Iva“ ustanovila specijalne nagrade i dodelila dve stipendije

420
0

Gromoglasnim aplauzom u prepunoj sali Bioskopa „Krajina“ publika ispratila polaznike petog masterklasa Male škole opere „d’Iva“.

Ni roditelji u publici ni mentori, Iva Mrvoš Anokić, mecosopran i Magdalena Antić, sopran nisu krili radost nakon uspešnog nastupa dece, polaznika petog masterklasa Male škole opere „ d’Iva“.

Uživali smo u komadu sa pevanjem u tri čina pod nazivom  „Tako se to zbilo“ za koji scenario, režiju i scenski dizajn potpisuje Iva Mrvoš Anokić.

Radnja komada smeštena je u jednoj od srpskih varošica tridesetih godina prošlog veka. Kroz palanačku priču o provodadžisanju, udaji, večnoj i iskrenoj ljubavi vode nas polaznici Male škole opere „d’Iva“ izvođenjem numera Maksimovića, Biničkog, Hristića, Konjovića, Mocarta, Rosinija, Dvoržaka, Bramsa…

Na programu se, takođe, našla i solo pesma U špajzu, Negotinca Olivera Benića, koju je maestralno izveo David Surdanović.

Publika je toplim aplauzom pozdravljala, ne samo muzičko izvođenje, već i scenski pristup i oživljene uloge ovog komada sa pevanjem.

Kao i predhodnih godina podršku u radu pružali su klavirski saradnici Milja Videnović i Predrag Grujić.

Publici su se na samom početku predstavili najmlađi polaznici škole, koje je za nastup pripemila Magdalena Antić, koja je nedavno diplomirala solo pevanje u Skoplju.

Radost izvođenja svojih kompozicija nije krio ni Rajko Maksimović, srpski kompozitor, pisac i pedagog sa kojim naša sugrađanka Iva ima dugogodišnju plodnu saradnju izvodeći i snimajući njegova dela, a koji je bio počasni gost na sinoćnom koncertu.

„Ja sam napisao gomilu dečijih pesama koje je moja ćerka volela da sluša, ali to nikada nije javno izgovorila. I posle više od 40 godina večeras se izvodi pet takvih pesama, što ja doživljavam kao najdragoceniji rođendanski poklon.“

Mala škola opere „ d’Iva“ okupila je ove godine decu od četiri godine,  ali i one koji su već zagazili u svet solo pevanja.

Pored negotinskih đaka, tehniku solo pevanja učila su i deca iz inostranstva Luka Lazikić i  Simona Babić.

„Spominjem Simonu Babić koja je ćerka naše drage Stojne nekada Gligorijević, sada Babić koju mnogi pamtite sigurno, kao našeg uspešnog horovođu. Stojna Babić  je moja druga majka i neko ko je meni otvorio vrata predivnog sveta muzike i učvrstio mi ljubav prema pevanju, koju mi je Bog usadio od malena, a evo sad je i tako divno uredio da ja u Negotinu, u kome je Stojna ostavila dubok trag u kulturi horskog pevanja, podučavam njenu ćerku pevanju.”

Ovim rečima Iva Mrvoš Anokić podsetila nas je na svoje prve muzičke korake i probuđeni talenat koji je ju je odveo na evropske scene.

Već petu godinu Iva kroz svoju Malu školu opere „ d’Iva“ pronalazi nove muzičke bisere.

“Nadam se da ćete se posle ove večeri svi složiti sa mnom da Negotin ima mnogo muzičkih talenata na koje treba biti ponosan, negovati ih i usmeravati što dalje od šunda i kiča i sličnih sadržaja koji nisu primereni deci. To upravo i jeste cilj i zadatak Male škole opere d‘Iva.”

Mala škola opere „ d’Iva“ prvi put ove godine  ustanovila  je specijalne nagrade i  dodelila  dve stipendije za sledeću godinu Jeleni Dragomirović i Davidu Surdanoviću.