Naslovna Kultura Mala opera na radost najmlađe publike

Mala opera na radost najmlađe publike

177
0

Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO i Malo pozorište „Duško Radović“ priredili su na ovogodišnjem festivalu program za najmlađu publiku igrajući  operu „Hajde da napravimo operu/Mali dimničar“.

Nazvana zabavom za decu i mlade, opera „Hajde da napravimo operu/Mali dimničar“ koju su sinoć pred najmlađu festivalsku publiku doneli članovi Muzičko opersko teatarske organizacije MOTO i Malog pozorišta „Duško Radović“ bila je mnogo više od zabave, puna lekcija za decu ali i odrasle.

Jedno od najznačajnijih dela Bendžamina Britna za cilj i ima da najmlađima približi klasičnu muziku i operu, da nam otkrije šta se to dešava iza scene, kako se glumci i pevači pripremaju za nastup.

„To je prvo jedna predivna priča. Britnova poruka je zapravo bila da se deca edukuju sa ovim delima. Namenski je napisan za edukaciju dece. Meni je prepuno srce jer vidim ove divne mlade ljude, mlade kolege koji toliko rade naporno. Ja moram da kažem da sam se rasplakala i da se svaki put rasplačem kada deca priđu da spasavaju dimničara. Ovo je vrlo teška partitura, toliko zahtevna. Mnogo su radili i toliko su srećni da nastupaju da zapravo obrazuju svoju publiku. To je jedan divan ciklus. Ovo treba jednoga dana da bude njihova publika koja će doći njih da sluša kada budu pevali „Trubadura“, „Aidu“ i slične stvari i da je njihov prvi susret sa operom upravo ovako nešto lepo a ne zastrašujuće. Zahvaljem se “Mokranjčevim danima” što već drugu godinu prepoznaju značaj našeg rada i što smo ovde. Velika čast je biti na ovom festivalu, za sve muzičare, a pogotovu za ove mlade ljude koji na ovaj način ovako grade svoju umetničku karijeru“, kaže Nataša Jović Trivić, direktorka Muzičko opersko teatarske organizacija MOTO.

Drugi deo opere „Mali dimničar“ uvodi publiku u čarobni svet bezbrižne dečije igre koja prerasta u avanturu spasavanja malog dimničara, građenja odnosa pravog prijateljstva iz kojeg nastaju velika neustrašiva dela. Ta poruka, koliko je jedinstvo i zajedništvo veliko i značajno, prikazana je kroz interakciju sa publikom.

Opera je, pokazali su to mladi umetnici na sceni, jedna beskrajna igra koja nam ne da da odrastemo. Igrajući srcem pred najmlađima pokazali su koliko vole scenu, koliko ostavljaju na njoj deo sebe i iskreno se raduju svakom susretu sa decom. A da je decu je teško prevariti, odlično igranje glumaca  i kako su primljeni kod dece, pokazatelj je koliko je mala opera ostavila jak utisak na mladu publiku.

„Mi smo iz svog nekog iskustva shvatili šta je to nešto što treba mladim ljudima. Veliki je problem u našem formalnom školstvu koja nema dovoljno prakse za mlade ljude i to nije samo u muzičkoj oblasti, već nažalost u svim oblastima. Mi smo na taj način kroz naše projekte želeli da mlade ljude uključimo što pre u profesionalni život. Oni moraju da izuče zanat da bi došli na ozbiljnu scenu. To podrazumeva da taj produkt koji treba da bude ovako veseo, razigran i svima izgleda lako, zapravo je jedan ogroman i detaljan rad, vrlo ozbiljno studiranje partiture  i uloge samog lika i sve prateće što umetnik mora da ima, gluma, fizička aktivnost. Mi smo spona između školovanja i profesionalnog života. Moram da kažem da nam nije bilo teško da ih motivišemo“, ističe Nataša Jović Trivić, direktorka Muzičko opersko teatarske organizacija MOTO.

Najmlađa festivalska publika je ispratila umetnike aplauzom ali i nadom da će novi susret biti već na sledećem festivalu.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.