Naslovna Društvo Mala matura protekla u strogoj kontroli testova, završnog ispita, nastavnika

Mala matura protekla u strogoj kontroli testova, završnog ispita, nastavnika

256
0

Za više od 71000 osmaka u Srbiji danas se završila trodnevna bitka sa znanjem. Preliminarni rezultati 22.juna, a konačni 28.juna.

Mali maturanti su danas rešavali kombinovani test i odgovarali na pitanja iz istorije, geografije, biologije, hemije fizike.

„Spremala sam se najviše za matematiku i srpski jezik. Nisam dobro odradila današnji test“, kaže za naš portal Marina Savić – „Pitanja su za mene bila teška“.

„Nije bilo teško. Najteža nam je bila istorija“, kažu za naš portal  učenici nakon završenog ispita. „Mislimo da je dovoljno da rešavamo samo test iz srpskog i matematike. Bolje da postoje prijemni ispiti u nekim stručnim srednjim školama koje su tražene.“

Završni ispit svake godine izaziva različite komentare struke, učenika, roditelja. Zaposleni u Ministarstvu su od ove godine odlučili da se bave regularnošću samog završnog ispita, pa su tako, u prostoriji gde se ispit polagao, od ove godine dežurali i direktori škola. U pojedinim školama u Srbiji pojačana je kontrola prisustvom predstavnika ministarstva prosvete.

Trodnevna bitka sa znanjem za osmake je završena. U iščekivanju preliminarnih rezultata 22.juna, koji će biti objavljeni u školama i nakon čega učenici mogu da ulože žalbe ako procene da za to ima potrebe, slede konačni rezultati 28.juna.

Popunjavanje i predaja liste želja, po kalendaru upisa u srednje škole  je 29. i 30 juna, a upis u srednje škole, u prvom upisnom krugu je 9.i 10.jula.

Za 246 osmaka naše opštine mesta ima na 310 slobodnih mesta u četiri srednje škole.