Naslovna Društvo Mala matura danas na ispitu: Četvrtaci i sedmaci rešavali testove

Mala matura danas na ispitu: Četvrtaci i sedmaci rešavali testove

436
0

Da li će kombinovani test, koji osmaci rešavaju na završnom ispitu, doživeti promene o tome će odlučiti Ministarstvo prosvete  nakon današnjeg testiranja učenika četvrtog i sedmog razreda.

Sa jednog od ranijih polaganja završnih ispita u OŠ „Branko Radičević“

Učenici četvrtog i sedmog razreda u svim osnovnim školama u opštini Negotin i širom Srbije rešavali su danas test koji za cilj ima  sagledavanje kvaliteta završnog ispita, kao i razmatranje i predlaganje modaliteta mogućih promena koncepta kombinovanog testa u okviru završnog ispista na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Učenici četvrtog razreda radili su test iz matematike, srpskog jezika i prirode i društva kako bi se utvrdilo  sa kakvim znanjem učenici završavaju prvi ciklus u osnovnoj školi.

Sedmaci su, međutim, svoje znanje stavili na probno testiranje rešavanjem kombinovanog testa, ali su birali samo jedan od pet ponuđenih predmeta: fizike, hemije, biologije, istorije ili geografije.

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja ističu da je svrha ovih testova da đaci steknu uvid u svoje znanje i strukturu mogućeg trećeg testa za završni ispit na kraju osmog razreda. Takođe, navode, neophodno je steći realnu sliku o znanju učenika četvrtog razreda jer su kriterijumi ocenjivanja u svim školama drugačiji.